Vesti Online

Zeleni projekti osvajaju Evropu

Talijanske tvrtke dogovorile suradnju na zelenim projektima s državnom bankom

HINAPrije 5 sati 2

Ilustracija: EPA

TALIJANSKA naftna i plinska kompanija Eni i tvrtka za energetsku infrastrukturu Snam postigle su dogovor s državnom razvojnom bankom Cassa Depositi e Prestiti (CDP) o suradnji na nizu projekata energetske tranzicije.

Sporazum uključuje suradnju na proizvodnji, transportu i prodaji zelenog vodika i njegovom korištenju u željezničkom prometu, objavili su u zajedničkom priopćenju Eni, Snam i državna banka.

Eni spada među sedam najvećih naftnih tvrtki na svijetu

Eni je naftna i plinska tvrtka koja spada među sedam najvećih naftnih kompanija u svijetu. Talijanska država vlasnik je 30.3 posto udjela u Eniju, a drži i zlatnu dionicu.

Snam upravlja gotovo kompletnom plinskom infrastrukturom u Italiji. Bio je Enijeva podružnica, a sada je neovisna tvrtka čiji je najveći dioničar holding tvrtka pod kontrolom talijanske države.

Italija namjerava do 2030. uložiti oko 10 milijardi eura u vodik u sklopu strategije dekarbonizacije gospodarstva i postupnog odbacivanja ugljena koji bi trebala zamijeniti zelena energija.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?