Vesti Online

BRITANSKI ISTORIČAR: Bliži smo svetskom ratu nego 1914! Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora da ima reč!

Svet je osuđen na još 25 godina Hladnog rata jer Zapad jednostavno odbija i ignoriše ruske interese, poručuje stručnjak za evropsku i rusku politiku, Ričard Sakva, koji upire prstom u SAD zbog ovakvog poretka! Ovaj britanski istoričar kaže da je jedna od najvećih grešaka krajem XX veka napravljena na brodu na Mediteranu, pre 25 godina.

BRITANSKI ISTORIČAR: Bliži smo svetskom ratu nego 1914! Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora da ima reč!

Britanski istoričar kaže da je jedna od najvećih grešaka krajem XX veka napravljena na brodu na Mediteranu, pre 25 godina. U decembru 1989. godine, tadašnji američki predsednik Džordž Buš se sastao sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovim na kruzeru kod Malte, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida.

“Samit na Malti” je trebao da označi kraj Hladnog rata i epohu napetosti i nepoverenja. I svi govori su bili pripremljeni u tom duhu.

Po rečima profesora Ričarda Sakve, sa univerziteta Kent, put od tog samita je doveo Evropu na ivicu novog hladnog rata, to jest, rata sa Rusijom. Sakva, stručnjak za evropsku i rusku politiku, upire prstom ka Zapadu.

– Bilo je dosta loših poteza. Ali na sastanku na Malti…. Predsednik Buš se okrenuo ka svojoj saradnici i rekao “pogledaj, odustali su, pobedili smo!”. Gorbačov je tad govorio o uspostavljanju zajedničkog evropskog doma ali su oni (SAD) bili u pobedničkom raspoloženju – rekao je Sakva.

Danas, uprkos šokantnom atentatu na opozicionara Nemcova blizu Kremlja, uprkos sve ubedljivijim dokazima o učešću Rusije u sukobima u Ukrajini, Sakva insistira da Zapad mora da se vrati korak unazad i da preispita svoju strategiju od sastanka u Malti, pre nego što bude kasno.
– Na kraju, Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora da ima reč. Ne da kažu “uredu je”, ne da kažu “predajte se”. Moraju da pitaju Ruse koji su problemi, a ne samo da ih demonizuju. Trijumfalizmu mora doći kraj – rekao je stručnjak. (press)