Vesti Online

OZBILJNO UPOZORENJE MEĐUNARODNE KOMPANIJE „AON” ALARM Srbija zemlja visokog rizika

Srbija nije zemlja u koju je potpuno bezbedno investirati, proizilazi iz najnovijeg izveštaja kompanije „Aon“ i njene „Mape političkih rizika“.

Ova lista izrađuje se svake godine, i to pre svega na zahtev bogatih kompanija koje žele da znaju procenu geopolitičke situacije širom sveta. Ovakve informacije su za njih izuzetno važne, jer tako odlučuju gde da ulože novac.
Loš rejting u istraživanju „Aona“, koje je juče objavila američka medijska kuća „Blumberg“, mogao bi da bude problem za Srbiju. Svrstani smo u zemlje visokog rizika, a pritom vapimo za krupnim investicijama iz inostranstva.

 

5 najvećih rizika u Srbiji

 

  • Borba Zapada i Rusije za uticaj u politici i ekonomiji
  • Hronična nestabilnost institucija i vladavina prava
  • Nestabilnost javnih finansija, visoka nezaposlenost
  • Opasnost od radikalizacije socijalnih tenzija
  • Kosovo kao stalni izvor mogućih rizika

Docent na Fakultetu političkih nauka dr Filip Ejdus za „Blic“ precizira da je „Aon“ svrstao Srbiju među zemlje poput Bosne i Hercegovine i Moldavije, odnosno da je „država srednjevisokog rizika“.
– Zanimljivo je da su sve ostale države iz regiona bolje procenjene, a da su gore od nas u Evropi samo Ukrajina i Belorusija. „Aon“ u Srbiji ne vidi opasnost od izbijanja političkog nasilja, ali vidi rizike vezane za javni dug, vladavinu prava, ranjivost bankarskog sektora, kao i sposobnost vlade da stimuliše privredu – kaže Ejdus.
On objašnjava da nije video metodologiju na osnovu koje je napravljena ova procena, zbog čega ne može da tvrdi koliko je kredibilna.

 
– No, bez obzira na to da li je ova procena tačna ili ne, ona ima svoje negativne posledice, pošto će pogoršati percepciju investitora o poslovnoj klimi u Srbiji. Stalno samohvalisanje Vlade Srbije očigledno nije dovoljno da bi se promenila međunarodna percepcija Srbije. Neophodni su konkretni rezultati, a njih ima veoma malo – ističe Ejdus.

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević kaže za „Blic“ da je čudno da agencije koje se bave ovakvim poslovima javno objavljuju svoje rezultate, imajući u vidu da od njih treba da zarade. Takvi podaci su, kaže, najčešće tajna i namenjeni njihovim klijentima.
– Nisam ni u kakvim teorijama zavere, ali sumnjivo mi je kako će istraživanje naplatiti, ako je javno. Možda je ono „procurilo“ od nekih drugih zemalja koje na ovaj način žele da skrenu pažnju na sebe i eliminišu konkurenciju. Lično mislim da Srbija nije zemlja visokog rizika. Naprotiv, ona je potpuno opredeljena, jer želi članstvo u EU, učestvuje u mirovnim misijama i ima dobre odnose sa NATO – smatra Spasojević. (Blic)