Vesti Online

Gradiće se kampovi za azilante

Beograd – Zatvaranje granice sa Mađarskom i nemogućnost readmisije sa Makedonijom povećaće broj izbeglica koji će tražiti azil u Srbiji. To će usloviti potrebu za izgradnjom kampova za azilante širom Srbije, saznaje Danas u diplomatskim krugovima. Kako nam je objašnjeno, UNHCR će Makedoniju uskoro proglasiti nebezbednom državom, stoga neće moći da se sa njom sprovodi sporazum o readmisiji.

Takođe, prema tvrdnjama naših izvora, Srbija će ipak morati da izgradi veće centre za prihvat izbeglica, s obzirom na trend rasta i starosnu strukturu njihovog priliva, kao i činjenicu da slede jesenji i zimski meseci u kojima će ti ljudi morati da se smeste na zatvorenom i iole prihvatljivom mestu za boravak.

Naši sagovornici ističu da to ne bi trebalo da iznenađuje predstavnike Vlade Srbije, odnosno javno mnjenje, s obzirom na to da je reč o logičnoj posledici aktuelnog stanja.

„Brojevi kažu da je svakog dana broj izbeglica koji ulaze u Srbiju sve veći, a pregled aktuelnog stanja govori i da među njima ima sve više dece i žena. Jasno je da Srbija trenutno nema kapaciteta da smesti sve te ljude u prihvatilišta. To sada nije toliko alarmantno jer je toplo, ali sledi hladniji period i ukoliko se tu situacija ne predupredi, preti svojevrsna humanitarna katastrofa“, napominju sagovornici Danasa.

Oni napominju da će razlog za otvaranje kampova za azilante biti, pre svega, zatvaranje granice sa Mađarskom.

„Takođe, razlog za izgradnju centara biće i nemogućnost za readmisiju Makedoniji, s obzirom na to da se očekuje da UNHCR tu državu proglasi nebezbednom“, ističu Danasovi diplomatski izvori.

Prema njihovim rečima, posledica navedenih okolnosti, poput zatvaranja granice sa Mađarskom i nemogućnost readmisije Makedoniji, biće povećanje broja izbeglica koji će tražiti azil u Srbiji.

„Dakle, dugoročnije će morati da se razmišlja o zatvorenim centrima, ako se broj azilanata poveća. Migranti će pre ili kasnije biti prinuđeni da duže ostaju u Srbiji“, zaključuju naši diplomatski izvori.

EU: Najgora kriza od Drugog svetskog rata

– Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas da se svet suočava sa „najgorom izbegličkom krizom“ od Drugog svetskog rata kao i da Evropa mora da učestvuje u njenom rešavanju na civilizovan način. „Ono što moramo da uradimo, i što Evropska komisija čini, jeste da organizujemo naš sistem za suočavanje sa tim problemom na pristojan, civilizovan i evropski način“, saopštio je Avramopulos na konferenciji za štampu, prenose agencije. (Danas)