Vesti Online

Imigranti se tuku da bi stigli u Srbiju, a evo šta ih čeka kada stignu

Reke imigranata pristižu u Srbiju svakodnevno iz Makedonije, a današnji dan obeležili su dramatični prizori brutalnih tuča za mesto u vozu od Đevđelije do Srbije. Jednom kada imigranti stignu u Srbiju, međutim, tamo ih ne čeka med i mleko.

Kroz Srbiju je prošlo više od 100.000 migranata

Vlada Srbije uputiće zahtev Evropskoj komisiji sa specifikacijom stvari neophodnih da se Beograd uspešnije bori sa povećanim prilivom migranata sa Istoka.

 

– Hitno su nam potrebni hrana, lekovi, šatori, vozila, gorivo, sredstva za kontrolu granice – kaže za „Blic“ ministar Aleksandar Vulin, predsednik radne grupe.
Vulin, međutim, nije mogao da kaže o kojim je količinama reč jer „sve zavisi od broja migranata, a to je nepredvidivo“.

 

U Srbiju dnevno uđe od 1.000 do 2.000 migranata, ali se ne zna precizno koliko ih dnevno napusti zemlju. Prema nekim procenama, kroz Srbiju ih je prošlo više od 100.000.
Srbija traži da joj EU, u slučaju većeg priliva migranata, u najkraćem mogućem roku dostavi neophodna sredstva. Takođe, traže se i mobilni toaleti, agregati, reflektori…

I UNHCR povećava obim podrške Srbiji zbog porasta broja izbeglica

Ta sredstva biće namenjena za prihvatne centre, koji trenutno postoje u Preševu i Kanjiži, mada srpske vlasti ne isključuju mogućnost da se, u slučaju potrebe, uredi još neki centar sličnog tipa na trasi kretanja migranata od makedonske ka granici sa Mađarskom.
Osim toga, Beograd će od Brisela tražiti i novac kojim bi bilo plaćeno angažovanje dodatnih lekara, prevodilaca, socijalnih radnika, policajaca, humanitarnih radnika, koji rade sa migrantima.(BLIC)