Vesti Online

Zapleti oko vakcina ne prestaju

KORONAVIRUS U SVIJETU

Neki talijanski čelnici tvrde da je Njemačka dobila više doza cjepiva od predviđenog

HINA prije 11 sati 4

Ilustracija: EPA

KAMPANJA cijepljenja nije započela usklađeno u članicama Europske unije, pojavili su se prvi izazovi i bit će potreban maratonski napor da se cijepi dovoljan broj ljudi među 450 milijuna stanovnika bloka kako bi se pobijedila pandemija koronavirusa. 

Europska unija počela je cijepiti stanovništvo za vikend, a prvi koji će primiti Pfizerovo cjepivo su zdravstveni djelatnici i štićenici domova za starije. 

Neki političari u Italiji prigovorili su da Njemačka, najveća članica EU i sjedište BioNTecha, možda dobiva više doza cjepiva nego što je pošteno.  

EU bi do Nove godine trebao zaprimiti prvih 12.5 milijuna doza Pfizerova cjepiva, dok bi se oko 200 milijuna doza trebalo distribuirati u 27 članica bloka do rujna. Svaka osoba treba primiti dvije doze cjepiva. 

Glasnogovornik Pfizera odbio je komentirati kasni li se s isporukom cjepiva. „Naši vremenski okviri su ambiciozni i mogu se mijenjati na temelju kapaciteta i rokova proizvodnje“, rekao je glasnogovornik. 

U tijeku su pregovori o isporuci dodatnih 100 milijuna doza prema ugovoru koji je potpisan s dvije tvrtke, objavila je EU.

Pravedna raspodjela cjepiva u EU

EU će rasporediti zajednički nabavljena cjepiva na temelju broja stanovnika u svakoj članici bloka, a neke europske zemlje odvojeno su ugovorile kupnju dodatnih doza cjepiva. 

Neki talijanski političari optužili su Njemačku da je dobila više od pravednog udjela, barem tijekom prve, simbolične isporuke doza Pfizerova cjepiva. 

Talijanski virolog Roberto Burioni ukazao je na Twitteru na napise u Njemačkoj da je ta zemlja prvi dan zaprimila više od 150.000 doza cjepiva, dok su ostale članice EU dobile po 10.000.

Dužnosnik upoznat s distribucijom cjepiva u Njemačkoj rekao je da je svaka od 16 njemačkih saveznih pokrajina zaprimila 10.000 doza Pfizerova cjepiva uoči vikenda i početka kampanje cijepljenja.  Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski novinar pitao je za te zalihe njemačku vladu na konferenciji za medije. Dužnosnik iz njemačkog ministarstva zdravstva rekao je da je Berlin potpisao odvojeni ugovor za dodatnih 30 milijuna doza Pfizerova cjepiva. 

Čuvanje cjepiva na niskim temperaturama

Prvi incidenti ukazuju na izazovan početak cijepljenja, dok regulatori razmatraju odobrenje drugih cjepiva, uključujući cjepiva Moderne i AstraZenece koja su jednostavnija za transport i skladištenje. 

Distribucija Pfizerovog cjepiva u Sjedinjenim Državama odvija se sporo pa je upitan vladin cilj da se ovaj mjesec cijepi 20 milijuna ljudi, dok bolnice balansiraju između cijepljenja, pronalaska osoblja za rad i održavanja socijalne distance. 

Osim što je Pfizerovo cjepivo prvo cjepivo koje je isporučeno u EU, njime nije jednostavno rukovati. Potrebno ga je čuvati na -70 Celzijevih stupnjeva. 

Može se odmrznuti nekoliko dana prije uporabe, ali i tada mora biti ohlađeno na temperaturi između dva i osam Celzijevih stupnjeva. 

Održavanje „hladnog lanca“

Dužnosnici u južnoj Njemačkoj objavili su da neće koristiti neke doze cjepiva jer su termometri očitali da se nisu prevozile na dovoljno niskoj temperaturi. 

„Postoje sumnje da „hladni lanac“ nije održavan cijelo vrijeme“, rekao je Christian Meissner, upravitelj okruga u bavarskom Lichtenfelsu. 

„BioNTech je rekao da su cjepiva vjerojatno u redu, ali ‘vjerojatno u redu’ nije dovoljno“, rekao je Meissner za Reuters TV. 

Propust je otkriven kad su cjepiva predana lokalnim vlastima. BioNTech je odbio komentirati slučaj.  Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je kasnila isporuka cjepiva zbog problema s temperaturama koji je sada riješen, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa. 

Maria Asuncion Ojeda, štićenica madridskog doma Ballesol Parque Almansa, svejedno je bila oduševljena što će među prvima primiti Pfizerovo cjepivo.

„Htjela sam to učiniti jer je to jedini način da riješimo ovaj problem“, rekla je 87-godišnjakinja u ponedjeljak. 

Osmero zaposlenih u domu za starije u Straslundu na sjeveru Njemačke primilo je pet puta veću dozu cjepiva Pfizera i BioNTecha od preporučene. Četvero ih je završilo u bolnici na promatranju.

„Duboko žalim zbog incidenta. Ovaj pojedinačni slučaj rezultat je pogreške pojedinca. Nadam se da pogođeni neće imati ozbiljnih nuspojava“, priopćio je šef okruga Vorpommern-Ruegen Stefan Kerth.

U južnoj Njemačkoj dužnosnici su vratili 1000 doza cjepiva jer su se cjepiva prevozila u hladnjacima koji se obično nose na piknike i kampiranja pa cjepiva možda nisu bila na dovoljno niskim temperaturama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?