Vesti Online

Laži koje mogu uništiti vašu karijeru

Laži koje mogu uništiti vašu karijeru

Laži koje mogu uništiti vašu karijeru

Laži, zablude i zavaravanja mogu loše uticati na naš privatni i poslovni život, a tom temom pozabavila se na LinkedInu poslovna savetnica Tereza Salivan.Tereza navodi kako se iz dana u dan susreće s ljudima koji govore kako ne vole svoj posao, ali da je to jedini način kojim plaćaju račune, kako imaju porodicu koja računa na njih i da su žrtvovali svoju strast prema nekom drugom poslu zbog egzistencije.

Smatra kako se te izjave mogu vrlo lako protumačiti kao istinite, ali da to zapravo nisu. To objašnjava vrlo jednostavno. Ljudi koji to govore osećaju se loše i tako se osećaju zato što duboko u sebi znaju kako sami sebe zavaravaju. Drugim rečima, laži nas drže u situacijama zbog kojih se osećamo loše. Kada govorimo istinu – osećamo se dobro i ispravno.

Tereza je izdvojila pet laži koje često čuje u profesionalnim krugovima i savete kako ih prebroditi:

„Nisam pronašao svoju strast u poslu/ ja nemam strast“

Ali, da li je to zapravo istina? Naravno da nije, svako voli i mrzi mnoge stvari. Ostaje samo da između mnogih stvari koje volimo, izaberemo jednu kojoj bi se u potpunosti posvetili i koja nam može osigurati prihode. Rečenicu „Nisam pronašao svoju strast“, treba zameniti „Postoje mnoge stvari koje volim da radim, pronaćiću strast u njima“.

„Ne mogu priuštiti napuštanje posla koji ne volim“

Zar je jedini način na koji možete zaraditi novac posao koji sada radite? Naravno da nije. Pravo pitanje je, može li vaše telo i um podneti činjenicu da niz godina radite posao koji ne volite i ne želite? Potrebno je promeniti stav koji nam govori kako sebi ne možemo priuštiti napuštanje posla, u onaj koji nam govori kako sebi ne možemo priuštiti ostanak na tom poslu.

„Sada je prekasno za menjanje posla“

To je u velikoj većini slučajeva jedna velika zabluda. Ako to sagledamo sa druge strane videćemo kako samo jedna godina ima 8.765 radnih sati. Zato se postavlja pitanje, da li je stvarno kasno ukoliko imamo još nekoliko godina radnog staža.

„Sledeći svoju sreću smo sebični, moram se brinuti za porodicu“

Kako ćete se brinuti za porodicu i pomagati joj ukoliko dolazite iscrpljeni, bolesni, ogorčeni i ljuti zbog toga što niste srećni na poslu. Ne samo da niste srećni, nego vam stvara prevelike frustracije i stres. Misao kako je slediti svoje snove sebično, treba odbaciti i zameniti mišlju kako sledeći svoje snove pokazujete dobar primer svojoj deci kako izgleda ispunjen život.

„Mrzim svoj posao, ali biću srećan čim završim ovaj projekt, dobijem unapređenje ili zaradim bonus“

Ukoliko su to jedine stvari kojima posao dobija vašu naklonost mrzećete ga i nećete nikada ostvariti svoj pun potencijal. Ne treba se tešiti s mišlju „Biću srećan kada dobijem bonus“, nego „Mogao bih biti srećan sada“.

autor: AM izvor: Poslovni.hr/Novi magazin