Vesti Online

Vodič kroz džunglu zakona EU

Neke od tvrdi koje se ovih nedelja mogu čuti o migracijama radnika unutar EU, jednostavno su pogrešne“, upozoravaju iz Evropske komisije. Reč je o kampanji i borbi za glasove u Bavarskoj i Velikoj Britaniji…

Komesar Evropske unije za socijalna pitanja Laslo Andor (fotografija gore), kaže da je mnogo toga pogrešno u debati o migracijama iz jedne zemlje EU u drugu. Očigledno da politički kalendar država-članica utiče na intenzitet rasprave, rekao je Andor juče (13.01.) u Briselu, imajući pre svega u vidu predstojeće lokalne izbore u Bavarskoj. Osim toga i referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji, planiran za 2017, već baca svoju senku, smatra komesar.

„Zidojče cajtung“ iz Minhena objavio je u petak (10.1.) da Evropska komisija želi da Nemačka odobri socijalna davanja za više građana EU (nego što je to slučaj po važećim zakonima u Nemačkoj). To je izazvalo oštre reakcije dela vladajuće CSU. Bavarski premijer i predsednik CSU Horst Zehofer je u izjavi za Špigel rekao da je prosto očajno „koliko malo Komisija EU prihvata realnost života u Evropi“.

Komisija EU debatu o migraciji ocenjuje kao previše emotivnu

Premijer Bavarske Horst Zehofer Premijer Bavarske Horst Zehofer

Prema komesaru Andoru, CSU i neki mediji pogrešno predstavljaju stvarnost: „To jednostavno nije tačno, ta tvrdnja da Brisel vrši pritisak da svako ima pravo na socijalna davanja od prvog dana.“ Komisija samo ističe da svaki slučaj mora biti pojedinačno ispitan, i da je prema evropskom pravu, paušalno odbijanje socijalne pomoći za građane EU u prva tri meseca boravka – sumnjivo.

Sukob između nemačkih zakona u oblasti socijalnih davanja i komplikovanog zakonodavstva EU, ne vidi samo Komisija EU, već i nemački Savezni sud rada. Konsultacije sa Evropskim sudom u Luksemburgu su u toku.

Vodič kroz džunglu propisa

Evropska komisija je juče predstavila „vodič“ za upotrebu komplikovanih zakona EU, koje bi zemljama članicama trebalo da olakša njihovu primenu na nacionalnom nivou. „Pravo EU mora da obezbedi zaštitu od zloupotrebe socijalnih davanja u drugim zemljama EU“, rekao je Laslo Andor na promociji vodiča.

Suština vodiča su jasni kriterijumi za utvrđivanje da li je građanin Evropske unije legalno stalno nastanjen u drugoj zemlji EU:

– Onaj ko posle tri meseca u novoj zemlji EU ne radi i ne može na drugi način da obezbedi svoju egzistenciju, nema pravo na socijalna davanja.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron

– Onaj ko može da dokaže da je u potrazi za poslom i ima šanse da ga nađe, ima pravo da u drugoj članici EU ostane najviše šest meseci.

– Samo onaj ko pet godina legalno živi u drugoj zemlji EU, imao pravo na socijalna davanja.

– Onaj ko radi u drugoj zemlji članici EU, ima pravo na iste beneficije kao i svi radnici u toj zemlji. Jer, taj plaća iste poreze i doprinose za socijalno osiguranje.

Ukupno gledano, u većini slučajeva migranti unutar EU više uplaćuju socijalne kase, nego što od njih dobijaju. To pokazuju statistike i studija Komisije EU. Pravila za migrante unutar EU nisu nova, ona važe već 10 godina, ali su sada opet predstavljena. Svih 28 zemalja članica EU, uključujući Nemačku i Veliku Britaniju, ponovo su potvrdile ova pravila – u novembru 2013.

„Ovaj konsenzus nije u opasnosti“, kaže Laslo Andor. Rasprava o navodnoj zloupotrebi i pooštravanju propisa, ponovo će utihnuti. „Takvi predlozi se pojavljuju uvek iznova. Ali posle nekog vremena, oni ponovo nestanu“, rekao je komesar EU Laslo Andor u Briselu.

Autori: Bern Rigert / Dijana Roščić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković DW.DE

www.pregled.net VESTI