DONjECK – Proruski aktivisti na istoku Ukrajine saopštili su danas da su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Donjecku nakon višednevnih intenzivnih sukoba, ali ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da su se vladine snage povukle.

Lider proruskih aktivista Aleksandar Zaharčeno je rekao rano jutros na konferenciji za novinare da su snage na čijem je čelu preuzele kontrolu nad aerodromom, preneo je AP.

Ovo uporište proruskih aktivista je bilo uzdrmano intenzivnom razmenom vatre iz artiljerijskog oružja sa ukrajinskim snagama tokom proteklog vikenda, dok su se žestoke borbe vodile za aerodromski terminal i okolne oblasti.

Sporadične eksplozije su se jutros čule iz pravca aerodroma, navodi američka agencija.

Ukrajinske oružane snage granatirale su juče oblast Donjecka i Gorlovke i zauzele skoro čitavu teritoriju aerodroma u Donjecku, koji su pre nekoliko sedmica zauzele proruske snage.

U okršajima je poginulo najmanje 14 ljudi, od kojih, kako prenose mediji, 10 civila i četiri ukrajinska vojnika.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je danas zabrinutost zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine i pozvao na hitno okončanje nasilja.

Ban je u saopštenju naveo da je „zabrinut zbog eskalacije sukoba“, koji bi mogli da ponište dogovor o obustavi vatre, postignut u septembru, javio je AFP.

Prema podacima UN, u sukobima između proruskih aktivista i vladinih snaga u Ukrajini od aprila je ubijeno više od 4.800, a ranjeno 10.300 ljudi, podseća francuska agencija. (Novosti)