Vesti Online

Ukrajina sve bliže članstvu u NATO-u

Ukrajina je danas preduzela dalje korake ka članstvu u NATO-u kada je parlament u Kijevu odobrio meru kojom se ukida ukrajinski neutralni, odnosno nesvrstani status. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je komentarisao da je taj potez Ukrajine kontraproduktivan i da će pospešiti zategnutost povodom krize u istočnoj Ukrajini.

Zakonodavci su sa 303 glasa za i 8 protiv odobrili taj zakonski predlog koji je parlamentu podneo predsednik Petro Porošenko.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin je pohvalio ovakav ishod glasanja.

„Pod uslovima tekuće agresije prema Ukrajini, ovaj zakon za nas otvara nove mehanizme i nove forme realizacije naših ciljeva efikasne politike. Takodje logika i filozofija ovog zakona, njegova formulacija, poklapa se sa retorikom naših prijatelja i partnera u NATO-u“, kaže Klimkin.

Neki članovi parlamenta nisu se složili sa tim potezom.

Donošenjem ove odluke da se odreknemo statusa nesvrstane države povećaćemo eskalaciju i tenziju unutar društva i to neće doneti ništa dobro“,smatra član ukrajinskog parlamenta Aleksandar Vilku.

Ukrajinski status nesvrstane zemlje usvojen je 2010. pod ruskim pritiskom i sprečavao je Kijev da sklapa vojne saveze. (Glas Amerike)