Vesti Online

Svetska sramota

Honkonška nevladina udruga: U oceanima završilo 1.56 milijardi zaštitnih maski

HinaPrije 5 sati 18

Foto: EPA

PROCJENJUJE se da je ove godine zbog pandemije koronavirusa u oceanima širom svijeta završilo 1.56 milijardi zaštitnih maski, što ostavlja teške posljedice na morsku floru i faunu, stoji u izvješću nevladine udruge za zaštitu mora sa sjedištem u Hong Kongu. 

U izvješću organizacije Oceani Azije (Oceans Asia) stoji da je zbog nepropisno odbačenih maski morski svijet onečišćen s dodatnih 4680 do 6240 tona plastike, prenosi portal Hongkongfp.com. (Hong Kong Free Press).

Pandemija je znatno povećala upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, dok su ekološki prihvatljive politike ugrožene i unazađene, stoji u izvješću.

„Veća briga o osobnoj higijeni i češća kupnja take-away hrane (hrane za ponijeti) rezultirali su povećanom upotrebom plastike, osobito plastične ambalaže“, rekao je Gary Stokes, direktor operativnog odjela nevladine udruge Oceans Asia.

Dodaje da je „u međuvremenu odgođen ili zasad odbačen niz mjera čija je svrha smanjiti potrošnju plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih vrećica“.

U izvješću se ističe da je za razgradnju zaštitnih maski potrebno čak 450 godina, a za to vrijeme mikroplastika može znatno naškoditi morskom svijetu i ekosustavima. 

„Od posljedica onečišćenja plastikom svake godine smrtno strada oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača, više od milijun ptica, čak i velik broj riba, beskralježnjaka i ostalih životinja“, rekao je Stokes iz organizacije Oceans Asia. 

„Proces iznimno negativno utječe na ribarstvo i na turističku industriju, a globalno gospodarstvo košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.“

U izvješću se predlaže češća upotreba zaštitnih maski za višekratnu upotrebu te se vlade pozivaju da ubrzaju razvoj alternativnih tipova maski i da educiraju i informiraju javnost o pravilnom odlaganju otpada.

„Ključno je da se angažiramo na što manjem korištenju plastike za jednokratnu upotrebu i u tome svi moramo ravnopravno sudjelovati“, smatra Teale Phelps Bondaroff, direktor odjela za istraživanja organizacije Oceans Asia.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?