Vesti Online

Teroristi nemiruju

Čamac-bomba pogodio tanker u najvećoj saudijskoj luci

HINAPrije 5 minuta 0

Ilustracija: EPA

TANKER usidren na terminalu u najvećoj saudijskoj luci Džedi napadnut je čamcem napunjenim eksplozivom, objavile su tamošnje vlasti potvrdivši navode brodara da je jedan od njegovih tankera, BW Rhine, pogođen.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva energetike nije u izjavi za medije naveo ime broda niti precizirao tko stoji iza napada.

Brodarska tvrtka Hafnia ranije je izvijestila da je izbila eksplozija te nakon nje i požar na brodu BW Rhine dok je iskrcavao teret u luci. Posada je ugasila vatru i nitko nije ozlijeđen, dodala je tvrtka te potvrdila da su dijelovi trupa oštećeni.

Luka je zatvorena na neko vrijeme

Ministarstvo energetike reklo je da nije pričinjena šteta lučkim postrojenjima, no luka je privremeno zatvorena.

Teroristički i vandalski napadi nanose štetu vitalnim postrojenjima, Kraljevini, njezinoj sigurnosti i stabilnosti dobave energenata cijelom svijetu i globalnom gospodarstvu, rekao je glasnogovornik ministarstva energetike.

Time se osvrnuo na prošlomjesečnu eksploziju kojom je oštećen grčki tanker u saudijskoj luci na Crvenom moru sjeverno od granice s Jemenom. Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom sudjeluje u ratu u Jemenu.

Hafnia: Iz broda je možda iscurilo nešto nafte

Brod BW Rhine vlasništvo je kompanije Hafnia, a plovi pod singapurskom zastavom i može prevoziti između 60.000 do 80.000 tona naftnih derivata.

Tanker je 6. prosinca ukrcao 60.000 tona goriva u luci Yanbu i sada je pun oko 84 posto. 

„Moguće je da je nešto nafte iscurilo iz broda, no to nije potvrđeno“, navodi Hafnia. 

Televizija Al Arabiya TV citirala je izjavu kapetana da je jedna od spremnika tankera oštećen u eksploziji. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?