Vesti Online

Korona – studija

Britanska studija: Medicinari imaju 7 puta veće šanse da razviju težak oblik covida

HinaPrije 8 sati 72

Foto: EPA

MEĐU zdravstvenim radnicima je uočen sedam puta veći rizik od razvoja težeg oblika covida-19 nego među onima koji ne rade izravno s oboljelima od te visokozarazne bolesti, pokazala je studija provedena u Britaniji. 

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Occupational & Environmental Medicine, temelji se na podacima prikupljenim diljem Velike Britanije tijekom prvog vala pandemije od ožujka do svibnja. 

„Profesionalna izloženost virusu izaziva veliku zabrinutost u za život ključnim radnim skupinama, posebno među zdravstvenim osobljem“, čemu zna pridonijeti i neispravna osobna zaštitna oprema (PPE), navodi se u članku. 

Analizom je utvrđeno i da su zaposleni u socijalnoj skrbi i u prijevozu pod dvostruko većim rizikom od razvoja težeg oblika covida od radnika u zanimanjima koja nisu od vitalnog značaja.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u škotskom Glasgowu, irskom Limericku i američkoj Syracusei uvelike je u skladu s onim što se i dosad pretpostavljalo.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u rujnu je objavilo da je više od njih tisuću iz 44 zemlje s dostupnim podacima umrlo od posljedica zaraze koronavirusom. 

Stopa zaraze među zdravstvenim osobljem na globalnoj razini iznosi otprilike 10 posto, što je znatno više nego u općoj populaciji. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?