Foto: Pixabay/Geralt

Naime, Američka Nacionalna kancelarija za podatke (National Reconaissance Office, NRO) od 2003. godine razvija mrežu super računara, satelita kao i zemaljskih baznih stanica pod imenom Sentient. Ova mreža poslednjih par godina ima mogućnosti za samostalno učenje, prikupljanje i analizu podataka.

Iako je sam način rada i veličina ove mreže i dalje poverljiva, istaknuto je da može da „automobil koji satelit slika iz svemira, za par sekundi nađe preko GPSa, saobraćajnih kamera ili OnStar sistema (OnStar je sistem za pomoć vozačima koji ima veliki broj automobila i SAD).“ Takođe, Sentient  može da hronološki i istorijski povezije podatke, te da grupiše informacije o nekoj osobi ili događaju tokom godina. Za sve ovo nisu potrebni ljudski administratori.

Ako sve ovo zvuči kao poznati roman 1984, evo još jednog podatka iz Kine: Vlada i tamošnje  Ministarstvo za lokalnu samoupravu planiraju da do 2022. godine postave preko tri miliona pametnih kamera sa 5G vezom širom zemlje. Ove kamere će moći da same prepoznaju lica ljudi ili vozila, da pamte navike građana, ili da same pošalju saobraćajnu kaznu na adresu. Treba reći i da trenutno širom Kine ima više od 50 miliona kamera za nadzor, i preko 20 miliona kamera u privatnom vlasništvu.

Povezani tekstovi