Vesti Online

SZO proglasila globalno vanredno stanje zbog zika virusa

Vesti

SZO proglasila globalno vanredno stanje zbog zika virusa

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Alati

Nakon što je prošle nedelje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da se zika virus eksplozivno širi, juče je usledilo proglašenje globalne vanredne situacije!

SZO je saopštila da virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor. Kako je preneo B-Bi-Si, SZO je virus zika stavila u istu kategoriju, po pitanju međunarodne zabrinutosti, kao i ebolu.

Ovo je saopšteno posle kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

Zika virus: 10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije, koji su stručnjaci u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune „ekstremno visok“, iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

Pročitajte: Iz kog grada je HIV počeo da se širi svetom?

SZO procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

Poslednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podseća američka agencija.

Izvor: Mondo