Vesti Online

Najnoviji Putinov potez otkriva koliko je Rusija zaista U KRIZI

RASPRODAJA Najnoviji Putinov potez otkriva koliko je Rusija zaista U KRIZI

Vladimir Putin, predsednik Rusije, sprema masovnu privatizaciju u toj zemlji, sudeći prema juče objavljenom dokumentu „Rosimuščestva“, Federalne agencije za upravljanje društvenom imovinom.

Vladimir Putin

Foto: Tanjug/APVladimir Putin

Vlasti u Moskvi očekuju desetak milijardi dolara od privatizacije, a američki „Si-En-En mani“ navodi da je ovo dokaz u kakvoj ekonomskoj krizi se Rusija nalazi, pritisnuta zapadnim sankcijama.

U dokumentu piše da je Putin u ponedeljak u Kremlju održao sastanak posvećen privatizaciji, uz napomenu da je ruski predsednik na velikoj konferenciji za medije krajem prošle godine najavio prodaju paketa akcija velikih kompanija.

Anton Siluanov, ministar finansija Rusije, smatra da će se u naredne dve godine u državnu kasu sliti do bilion (1.000 milijardi) rubalja, što je prema sadašnjem kursu između 12 i 13 milijardi dolara. Konstantin Koriščenko, šef Katedre za berze i finansijski inženjering na državnom Fakultetu za finansije i bankarstvo, tvrdi da je procena Siluanova realna, ali da treba videti odakle će novac za privatizaciju doći.

Moskva

Foto: Tanjug/APMoskva

To pitanje je, čini se, već razrešio sam Putin rekavši da bi novi vlasnici trebalo da budu sa sedištem u Rusiji, što će sigurno najviše obradovati oligarhe bliske Kremlju. Prema ruskom predsedniku, strateški važne državne firme ne bi trebalo prodavati, a sama privatizacija bi trebalo da se obavi brzo, ali ne po cenama dobijenim cenjkanjem kao na pijaci.

Među državnim kompanijama koje će dobiti privatne vlasnike navedeni su avioprevoznik „Aeroflot“, naftna kompanija „Rosnjeft“ i „Rushidro“, proizvođač struje iz hidroelektrana, u kojima Rusija trenutno ima većinski udeo.

Rublje

Foto: Oliver Bunić / RAS SrbijaRublje

Aleksej Uljukajev, ministar za ekonomski razvoj, kazao je da privatizacija više ne može da se odlaže, ali da nema razloga za paniku, ako je prenela agencija TASS. Zanimljivo je da je u dokumentu „Rosimuščestva“ jedan od stručnjaka naveo da ruska država za sada ne razmišlja o privatizaciji banaka sa državnim udelom, kao što su „Zberbanka“ i „VTB“, a da bi jedini pravi kupac ruske državne imovine mogla da bude Kina.

Kako navodi „Si-En-En mani“, Rusija je suočena sa dva teška potresa izazvana zapadnim sankcijama i padom cena nafte, zbog čega je ruska privreda u 2015. zabeležila pad od 3,7 odsto. To ju je svrstalo među deset najlošijih tržišta u ubrzanom razvoju u prošloj godini, a MMF očekuje dodatni privredni pad od jedan odsto u 2016.