Vesti Online

SAD zatvaraju vazduhoplovnu bazu u Britaniji, povlače se iz objekata širom Evrope

Američka vojska će zatvoriti veliku vazduhoplovnu bazu u Britaniji i povući se iz više od desetine vojnih objekata širom Evrope u sklopu reorganizacije snaga, saopštio je danas Pentagon.

Američke operacije u bazi Mildenhol u Britaniji biće okončane, a plan za konsolidaciju novčanih sredstava rezultiraće neznatnim smanjenjem broja vojnika u regionu, ali bez gubitka američke vojne moći, naveo je Pentagon.

 

Uprkos zatvaranju Mildenhola i manjih vojnih postaja na drugim mestima, uključujući povlačenje oko 500 vojnika iz Lahes filda u Portugalu, SAD ostaju privržene svojim evropskim saveznicima, rekao je šef Pentagona Čak Hejgel.
Deo vojnika povučenih iz Britanije, Portugala i drugih mesta biće prebačen u Nemačku i Italiiju, rekli su zvaničnici. Pentagon je saopštio da će reorganizacija značiti uštedu od oko 500 miliona dolara i omogućiti efikasnije korišćenje resursa.
Zatvaranje Mildenhola, deo je planova za raspoređivanje dve eskadrile novih borbenih aviona „F-35“ u bazi Lakenhit u naredne dve godine.
Planiranim potezima, broj američkog vojnog i civilnog osoblja u Britaniji biće smanjen za oko 2.000 ljudi u narednih nekoliko godina, dok će ukupan broj američkih vojnika u Nemačkoj biti povećan.
Zvaničnici insistiraju da ovi potezi ni na koji način neće ugroziti sposobnost SAD da se suprotstavi sve odlučnijoj Rusiji i da će Vašington nastaviti sa rotacijom vojnika za vežbe i obuku sa saveznicima u istočnoj Evropi.
Oko 67.000 američkih vojnika trenutno se nalazi stacionirano u Evropi. (Blic)