Vesti Online

POSKUPLJENJE Od 1. aprila akcize na struju iznosiće 0,5 dinara po kilovat-satu

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se akcize na struju neće iskazivati procentualno, već će iznositi 0,5 dinara po kilovat-satu, od 1. aprila ove godine.

Sijalica

Vest o poskupljenju struje tek je nedavno javno potvrđena | Foto: Profimedia.rs

On je u intervjuu za dnevni list „Politika“ od nedelje kazao i da je vest o poskupljenju struje tek nedavno javno potvrđena jer Vlada nije htela da objavljuje program dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom dok Bord direktora MMF-a ne usvoji i objavi taj program.
 – O tome se priča već duže vreme, ali nismo želeli da ljude opterećujemo pre objave. U medijima je situacija takva da bi vest o poskupljenju mogla da odvuče pažnju javnosti s najvažnije pozitivne stvari da smo, posle dva nauspešna pokušaja, dobili podršku MMF – kazao je Vujović.
On je kazao da će, ako akcize budu uvedene na sva bezalkoholana pića, sem vode, iznositi dinar ili dva po litru i da je više „cilj da se prate tokovi robe nego direktno povećanje prihoda“, jer su, kako je naveo, bezalkoholna pića najveći izvor sive ekonomije u kafićima.
Vujović je dodao da je sa MMF-om dogovoreno da se zaposlenost u javnom sektoru smanji pet odsto kroz prirodni odliv i otpuštanja.
Upitan zašto je negirao otpuštanja kao deo dogovora, Vujović je kazao da je on tvrdio da je cilj programa efikasnija država, a ne otpuštanja.
Ministar je naveo da će deo novca od prodaje imovine biti korišćen za vraćanje najskupljih kredita.
 – Ako od prodaje „Telekoma“ dobijemo dve milijarde, otprilike polovina
će biti potrošena na vraćanje dugova, a druga polovina na završavanje prioritetnih projekata s visokim prinosima – kazao je Vujović.
Ministar je dodao da je bez reformi Srbija mogla da nastavi još dve ili tri godine, ali bi tada došli do kraja i da bi morali da prihvatimo mnogo veće smanjenje rashoda.  (ALO)