NEMCI koji naredne tri godine budu letovali u Grčkoj, moći će, po povratku, da inkasiraju 500 evra po čoveku – od sopstvene države. Ovaj predlog potpisuju dva poslanika Demohrišćanske stranke u Bundestagu, sa namerom da, kako kažu, potpomognu vraćanje Atine na pravi kolosek.

Ludost ili realni zamajac, pita se tamošnja štampa. Rudiger Kruze i Aksel Fišer predlažu da Nemačka praktično refundira svojim državljanima deo troškova godišnjeg odmora provedenog na Egeju. Uz uslov da hotelskim računima ili potvrdama o plaćenim restoranskim uslugama dokumentuju svoj boravak u Grčkoj.

– Da bismo bili sigurni da je reč o kupoprodajnim odnosima koji podležu obavezi plaćanja poreza, a time pune grčki budžet, priznavali bi se samo računi plaćeni karticama – kaže Kruze. – Tako bismo obezbedili apsolutnu transparentnost što se poreza tiče.

Predlagači ističu da nema vajde od stalnog upumpavanja novca „odozgo“, nego moraju da se traže i nalaze načini da Grčka ponovo stabilno stane na obe noge. Da li će se sa ovim složiti nemački ministar finansija Volfgang Šojble i tako dati ovoj ideji vetar u leđa?

Ovaj „čuvar“ germanske federalne kase, trenutno, najblaže rečeno, baš i nije u najboljem odnosu sa svojim grčkim kolegom Janisom Varufakisom. On govori o narušenom uzajamnom poverenju, što mu, kako kaže, teško pada, a za šta krivicu otvoreno pripisuje svom resornom „parnjaku“ u Atini.

Varufakis je protekle nedelje neprikriveno zapretio kolegama u evrozoni: „Ako mislite da ćete progresivnu vladu kakva je naša, skrenuti sa zacrtanog puta, grdno se varate!“

Nemački mediji podsećaju da je, uprkos protivljenjima, Bundestag dao zeleno svetlo prolongiranju roka za otplatu grčkog duga. Da bi se to postiglo, Šojble, kancelarka Angela Merkel, poslanici Socijaldemokratske stranke, čak i predsednik Joahim Gauk, lobirali su, združenim snagama, u poslaničkim redovima.  (novosti)