Vesti Online

PLJAČKA DRŽAVNE ZEMLJE Tajkuni u Vojvodini oteli pola miliona hektara!

Vojvođanske zadruge i poljoprivrednici spremaju se da, posle lošeg iskustva sa domaćim pravosuđem, Evropskoj komisiji u Briselu predaju slučaj otimanja 514.105 hektara državne i zadružne zemlje koja je završila u rukama tajkuna i njihovih kompanija, od Miodraga Kostića do hrvatskog tajkuna Marka Pipunića, koji je po medijskim napisima iz komšiluka blizak prijatelj

U ime poljoprivrednika, mamutski predmet, kojim je obuhvaćeno 37 poljoprivrednih preduzeća i zadruga, u Briselu će predati Udruženje za borbu protiv organizovanog kriminala “Obruč”, a cilj je da se ukaže na kršenje propisa iz poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, koja se tiču poštovanja prava, pravde, slobode i jednakosti.
Nenad Ilić iz tog udruženja tvrdi da je otimanje državne zemlje započeto 2000. godine.

– Najveći kriminal desio se od 2007. godine, kada je omogućeno da se ta svojina, koja se dotada vodila kao društvena, katastarski prepiše na nove vlasnike. Od oko pola miliona hektara, 200.000 je bilo zadružno, a ostalo je državna svojina. Zemlju je uzimao ko je hteo, a među novim vlasnicima je i hrvatski tajkun Marko Pipunić, koji je od malih akcionara oteo poljoprivredno preduzeće “Ratkovo” sa 2012 hektara zemlje – kaže Ilić za “Alo!”.
Marko Pipunić je vlasnik kompanije “Žito grupa” iz Osijeka, a hrvatski mediji su ga više puta dovodili u vezu sa ratnim zločincem i ratnim komandantom Osijeka Branimirom Glavašem, koji je osuđen za ubistvo najmanje 10 Srba u tom gradu.
Među slučajevima otimanja vojvođanske zemlje koji će se naći pred briselskom administracijom, jedan od najbizarnijih je onaj poljoprivredne zadruge “Agromix” iz Savinog Sela kod Vrbasa. Ni četiri prvostepene, tri drugostepene i jedna presuda Vrhovnog suda Srbije nisu bile dovoljne da poljoprivredna zadruga iz tog mesta povrati 200 hektara koje im je uzela kompanija “Karneks”, čiji je vlasnik biznismen Miodrag Kostić.
– Kostić je koristio čak i naoružano obezbeđenje i teške mašine kako bi nas sprečio da uđemo u sopstvene njive, a danas nas na silu gura u stečaj. Nemamo iluziju da ćemo uspeti da se i pored desetak presuda u našu korist izborimo sa njim i njegovim uticajem na državne organe i pravosuđe i zbog toga smo odlučili da i naš predmet ide u Brisel – kaže za “Alo!” direktor “Agromiksa” Marko Femić. (Iz lista ALO)

ratnog zločinca Branimira Glavaša.