Vesti Online

PENTAGON O TRAGEDIJI U LIBIJI: Nejasne okolnosti pogibije srpskih državljana

Predstavnik za štampu američkog Pentagona Piter Kuk izjavio je danas da su okolnosti u kojima je poginulo dvoje srpskih državljana u Libiji „nejasne“.

U napadu su poginuli i srpski državljani

Foto: Tanjug/APU napadu su poginuli i srpski državljani

„Mi smo videli izveštaje da je dvoje srpskih talaca ubijeno u Libiji. U ovom trenutku, mi nemamo informacije koje ukazuju da je njihova smrt rezultat udara koji su izvele američke snage na visokog zvaničnika Islamske države i na kamp za obuku ISIL u Libiji. Naše snage su motrile na ovaj kamp nedeljama uoči operacije i u vreme udara nije bilo indicija da tu ima prisutnih civila“, rekao je Kuk.

„Iako okolnosti njihove smrti ostaju nejasne, ali mi upućujemo najdublje saučešće Vladi Srbije i porodicama ubijenih. Mi ćemo podeliti sve informacije koje možemo sa Vladom Srbije. Kada sprovodi operacije, američka vojska preduzima izuzetno opsežne mere kako bi ograničila rizik civilnih gubitaka i u našoj kampanji protiv ISIL-a nastavićemo to da činimo“, navodi se u saopštenju Pitera Kuka, objavljenom na sajtu Pentagona.

Piter Kuk

Foto: U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE / RAS SrbijaPiter Kuk

Američki zvaničnici su naveli da su unapred upozorili na udare libijske vlasti, ali nisu precizirali koga su kontaktirali, navodi Rojters.

Od 2014. Libija ima dve rivalske vlade, jednu u Tripoliju i drugu koja je dobila međunarodno priznanje na istoku zemlje. (Blic)