Vesti Online

Vaščikovski: Nismo hteli da ulazimo u ovakvu EU

ŠEF poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je u ponedeljak povodom spora poljske konzervativne vlade i Evropske komisije oko pretnji po pravnu državu u Poljskoj da Poljaci nisu pregovarali da uđu u ovakvu Evropsku uniju.

Evropska komisija upozorila je 18. maja Poljsku da će, ukoliko do 23. maja ne vidi osetan pomak u rešavanju spora oko paralisanog Ustavnog suda, potpredsednik EK Frans Timermans podneti podneti završni izveštaj.

EU potom ima mogućnost da pređe u drugu fazu procene funkcionisanja pravne države, a koji može da rezultira oduzimanjem glasa Poljskoj u EU.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak ocenio je da procena funkcionisanja pravne države prekoračuje ovlašćenja EK i da ona pokušava da bude nekakva supervlada i nameće članicama neprihvatljive stvari.

– Pružili smo ruku kompromisa opoziciji, uključujući i totalnu opoziciju. Gospoda iz EK su se odlepili od stvarnosti. Brisel želi da prekorači svoja ovlašćenja i da bude supervlada. To je nedopustivo – kazao je na Blaščak.

Zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta vladajuća evroskeptična konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog progurala je krajem prošle sedmice kroz Sejm poljskog parlamenta rezoluciju u kojoj donji dom parlamenta poziva vladu da odbrani suverenitet Poljske od navodnih ataka EU.(Novosti)