Vesti Online

Neuspeo test izraelskog raketnog štita “Erou”

A file photo of an Arrow missile being launched in Israel.

Neuspeo test izraelskog raketnog štita “Erou”

BY  ON  ·POLITIKA

Prvi test izraelskog unapređenog raketnog štita tipa “Erou” nije danas bio uspešan, saopštili su bezbednosni izvori.

Operatori baterije “Erou 3″ u vazduhoplovnoj bazi Palmahim na obali Sredozemnog mora odložili su lansiranje rakete presretača, pošto se nije “prikačila” na raketu cilj koja je ispaljena iznad Mediterana, rekli su izvori na koje se poziva Rojters.

Odbrojavanje do lansiranja je već počelo, ali se ništa nije desilo, rekao je jedan izvor, dodavši da je doneta odluka da se ne ispaljuje uzalud raketa presretač.

“Erou” je jedan od nekoliko elemenata koji čine izraelski vazdušni štit izgrađen da se suprotstavi mogućim raketnim napadima Irana, Sirije i njihovih saveznika – Hezbolaha i Hamasa u Libanu i Pojasu Gaze.

Izraelsko Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da je “u okviru priprema za budući test presretanja lansirana raketa cilj.”

Na pitanje da li planirano puno presretanje nije uspelo, portparol ministarstva nije odmah odgovorio.

“Erou 3″ presretači su dizajnirani da lete iznad zemljine atmosfere, gde se njihove bojeve glave odvajaju da postanu sateliti kamikaze, koji ulaze u trag raketama i pogađaju ih. Razaranje meta na tako velikim visinama smišljeno je da se bezbedno unište nuklearne, biološke ili hemijske rakete.

“Erou” je zajednički razvijen sa kompanijom Boing iz SAD. Ranija verzija “Erou 2″ razmestana je pre nešto više od decenije i njena uspešnost u testovima je oko 90 posto. Međutim i test te rakete u septembru nije bio izvršen do kraja, reklo je ministarstvo.

U jednom američkom magazinu kasnije je objavljeno da je presretač “Erou (isra-news)2″ promašio raketu koju je ciljao.