Vesti Online

PROTEST ZBOG TREPČE Rudnik preko noći postaje vlasništvo Kosova

Veliki broj radnika kombinata „Trepča“ okupio se jutros u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku na protestima povodom odluke vlasti u Prištini da donošenjem izmjena zakona omogući da „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova.

 

Na protestu u Rudaru, kod Zvečana, predstavnici radnika poručili su da pitanje „Trepče“ treba pod hitno staviti na dnevni red razgovora u Briselu.
Predsednik Sindikata radnika „Trepče“ Dušan Dragović rekao je da sindikalci u potpunosti odbacuju predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva i organizovanja ove kompanije kao javno preduzeće.
On je rekao da je neshvatljivo da kosovska vlada predlaže zakon o promeni vlasničke strukture „Trepče“, a da prethodno nije zatražila ni mišljenje sindikata,

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova daju jedinstvenu podršku zahtevima sindikata radnika kombinata „Trepča“, kako bi ovaj kombinat bio očuvan.
Rakić rekao je na protestu radnika koji je održan u Rudaru, kod Zvečana, da podrška radnicima „Trepče“ dolazi sa ciljem da se sperči destabilizacija ovog kombinata, koja bi mogla da ugrozi egzistenciju ogromnog dela srpske populacije na Severu Kosova i Metohije.
„Današnjim okupljanjem jasno se i nedvosmisleno iskazuje volja, ne samo radnika kombinata ‘Trepča’, nego i svih Srba sa Kosova i Metohije, da se bez dogovora i pregovora problemi oko Trepče koji postoje ne mogu rešavati jednostranim odlukama“, rekao je Rakić.

menadžmenta i lokalne samouprave na ovom području.
“Predlažemo da se pod hitno u Briselu stavi na dnevni red pitanje imovine privrednih subjekata i pitanje promene vlasništva i načina organizovanja ‘Trepče – sever“’, rekao je Dragović.
On je podsetio da sindikat predstavlja 3.300 zaposlenih radnika „Trepče“ na severu Kosova, a koji obezbeđuju egzistenciju za 20.000 članova njihovih porodica.
„Sa ovog mesta jasno i glasno poručujemo svima ako se ne prihvate argumenti i stavovi Vlade Srbije preduzećemo dalje korake i upotrebiti sva pravna i demokratska sredstva za ispunjenje naših zahteva“, kazao je Dragović.
Očekujemo da će Vlada Srbije u što kraćem roku kroz predstojeće razgovore sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice naći rešenje koje obezbeđuje leganost vlasničke strukture, privrednih subjekata i ove kompanije i preduzeti konkretne mere za uspostavljanje političke i ekonomske ravnopravnosti svih zajednica na ovom prostoru, rekao je Dragović.
Na protestu u Rudaru radnicima „Trepča“ pridružili su se i zaposleni u drugim javnim preduzećimna iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, kao i građani.
Magistralni put Leposavić – Prština kroz Rudare za vreme trajanja protesta bio je blokiran za saobraćaj.

(Blic)