Vesti Online

Mogerini: Tekst sporazuma završen, ali političkog dogovora nema

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je, rano jutros po završetku nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je nakon 16 sata rada finaliziran tekst dva sporazuma.

Ona je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, koje su predvodili premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, precizirala da je završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.
„Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut“, konstatovala je Mogerini u saopštenju dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Mogerini je podsetila da je, kao što je bilo dogovoreno prošle nedelje, održana nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na visokom nivou sa premijerima Vučićem i Mustafom u Briselu.
Vučić je prethodno izjavio novinarima, posle završetka razgovora, da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju. (Blic)