Vesti Online

Postignut dogovor sa Grčkom

Ministri finansija evrozone postigli su sinoć dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje.

Grčka štednja evro | Foto: Profimedia

Grčka štednja evro | Foto: Profimedia

– Imali smo vrlo intenzivnu diskusiju – rekao je novinarima u Briselu predsednik evrozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sednice, koja je počela sa više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konsultacija i završila u petak nešto pre 21.00 sat.
Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumeva strukturne reforme i mere štednje.
– Grčka se obavezala da će sprovesti širok proceš restruktuiranja i na vreme izmirivati sve obaveze prema kreditorima – kazao je Dajselblum.
Grci će u ponedeljak dostaviti Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.
Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin „trojka“, koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamenje terminom „institucije“.
– Institucije će u utorak oceniti da li je plan grčke vlade dobra startna osnova za reviziju u aprilu – rekla je posle sednice Kristin Lagard, šefica MMF.
Grčka je nakon formiranja levičarske vlade na čelu sa Aleksisom Ciprasom prekinula odnose sa „trojkom“ i najavila napuštanje programa štednje, ali je pod usredsređenim pritiskom ostalih članica evrozone na čelu sa Nemačkom bila prinuđena da popusti.
– Znao sam da ćemo uspeti da postignemo dogovor – rekao je novinarima evropski komesar za privredna i finansijska pitanja Pjer Moskovici.
On je dodao da su intenzivni pregovori koji su vođeni poslednjih nedelja doveli do toga da se učesnici u debate bolje upoznaju i uspostave poverenje.
– Poverenje se teško gradi, a lako gubi – upozorio je on.
Ranije ugovoren program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi evra grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da večerašnji sastanak nije uspeo, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti evrozonu, sa nesagledivim posledicama po zajedničku evropsku valutu.  (ALO)