Predstavnici proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su danas da je za protekla 24 sata u granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) poginulo pet, a ranjeno osam osoba, kao i da je u sukobima ranjeno šest ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo odbrane DNR saopštilo je da je ukrajinska vojska ispalila na teritoriju samoproglašene republike 578 projektila iz artiljerije i višecevnih raketnih bacača, preneo je TASS.

Navodeći da je primirje u tom periodu prekršeno 49 puta, to ministarstvo ističe da su granatiranju bili izloženi Donjeck, Jasinovataja, Gorlovka i Telmanovo, kao i još nekoliko drugih naselja po čitavoj liniji razdvajanja.

Predstavnik Ministarstva Eduard Basurin rekao je da su poginula četiri civila i jedan vojnik, a da je osam osoba ranjeno, prenela je agencija RIA Novosti.

Ukrajinski Ukrinform preneo je, pak, izjavu predstavnika ukrajinskog predsednika za „sprovođenje antiterorističke operacije“ pukovnik Aleksandar Motuzjanik da tokom protekla 24 časa u borbama nijedan ukrajinski vojnik nije poginuo a da je ranjeno njih šest.

Ta agencija navodi da je u tom periodu „neprijatelj 136 puta pucao na pozicije ukrajinske vojske“.

Primirje u Donjeckom basenu zvanično je stupilo na snagu 15. februara ove godine, ali se poslednjih sedmica situacija na istoku Ukrajine značajno zaoštrila, podsećaju agencije.

U UKRAJINI 8.000 DEZERTERA

Od početka sukoba na istoku Ukrajine oko 8.000 policajaca i vojnika je dezertiralo iz ukrajinske vojske i priključilo se ustanicima u Donbasu, saopštile su vlasti u Kijevu.

Imamo kompletnu listu onih koji su dezertirali i skupljamo dokaze u vezi sa 5.000 policajaca i 3.000 vojnika koji su prešli na neprijateljsku stranu, izjavio je vojni tužilac Anatolij Matios, koji je najavio da će protiv njih biti podignuta istraga, prenosi Sputnjik.

Prema podacima samoproglašene Donjecke Narodne Republike, ukrajinske vlasti su 2014. godine zabeležile više od 10.000 dezertera, koji su se žalili na očajne uslove u vojsci i usprotivili se ubijanju sunarodnika.

Broj vojnika koji su napustili ukrajinsku vojsku je od početka godine manji, ali se nastavlja, a u DNR su naglasili da im se priključio i zamenik ukrajinskog ministra odbrane.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju, uprkos primirju na koje su se sukobljene strane obavezale sporazumom iz Minska u februaru. (Novosti)