Vesti Online

TRAŽE GRANICE UNUTAR EU Bavarska želi kontrolu granica Austrije zbog izbeglica

Nemačka pokrajina Bavarska kritikuje Austriju zbog navodnog „propuštanja“ izbeglica i otvara diskusiju o uvođenju graničnih kontrola prema ovoj članici EU.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman zatražio je pojačanje policijske kontrole na granicama. „Zbog ogromnog porblema na južno-bavarskoj granici prema Austriji savezna policija trebalo bi da pojača prisustvo“, naglasio je Herman.

On je istakao da susedne države Nemačke ne bi trebalo da jednostavno propuštaju izbeglice.
Takodje i predsedavajući nemačkog sindikata policije Rajnder Vendt pozvao je vladu da izvrši veći pritisak na druge države EU i da zapreti stacionarnim graničnim kontrolama.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije odbacuje kritike iz Nemačke i ukazuje da kontrole vozova sprovodi posebna jedinica, čiji pripadnici imaju zadatak da kompenzuju nepostojanje graničnih kontrola usled Ssengenskog sporazuma.
Na teritoriji Austrije, kako naglašava Ministarstvo, na raspolaganju je oko 1.350 pripadnika te jedinice, koji kontrolišu svaki voz prema Nemačkoj, pošto se susedna država ponajviše žali na nedovoljne kontrole medjunarodnih vozova koji prolaze kroz Austriju.
Već dve godine, podseća Ministarstvo, sledi se i strategija proširenje kontrolnih mera na tudjoj teritoriji, te službenici vrše kontrole već u Madjarskoj. U julu ove godine policija je uhvatila 1.320 ilegalaca, a od 1. do 7.avgusta bilo ih je 394.
U protekla dva meseca u fokusu delovanja vlasti bile su posebno veće grupe imigranata, objasnio je portparol Ministarstva Karl-Hajnc Grunbek.
On je istakao da brojke govore protiv optužbi iz Bavarske i pokazuju da policija radi svoj posao.
Šef sindikata austrijske policije Herman Grajlinger, u izjavi bečkom dnevniku „Standard“, kazao je da je zamislivo privremeno ponovno uvodjenje granične kontrole zbog rastućeg broja izbeglica.
– Bilo bi vredno o tome razmisliti –  poručio je on dodajući da je nemoguće sve nadzirati, i da je privremeno vraćanje granične kontrole jedna mogućnost, koja, medjutim, ne bi dovela do poboljšanja, već omogućila „političko smirivanje“.
Ministarstvo unutrašnjiih poslova poručuje da trenutno ponovno uvodjenje graničnih kontrola nije prioritet, ali da se ne isključuje ta mogućnost. (Blic)