Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas talas napada na izbegličke kampove u toj zemlji i upozorila da bi pitanje azila moglo da postane veći izazov za Evropsku uniju od grčke dužničke krize.

Upitana da prokomentariše više od 200 slučajeva podmetanja požara, od početka godine, u kampovima za izbeglice koje traže azil u Nemačkoj, Merkelova je odgovorila: „To je nedostojno naše zemlje!“.

Merkelova je upozorila da će „talas izbeglica zaokupiti Evropu mnogo, mnogo više nego pitanje Grčke i stabilnost evra“.

„Pitanje azila mogao bi da bude sledeći veliki evropski projekat, kojim ćemo pokazati da li smo zaista u stanju da preduzimamo zajedničke akcije“, rekla je nemačka kancelarka za javnu televiziju ZDF.

Prema njenom mišljenju, ovo pitanje predstavlja poseban izazov za Nemačku, u kojoj bi, kako kažu neki zvaničnici, broj tražilaca azila ove godine mogao da premaši 600.000.

Dok hiljade izbeglica spava u šatorima, a vlasti poručuju da su zatrpane zahtevima za azil, Merkelova ocenjuje da je trenutna situacija „apsolutno nezadovoljavajuća“, preneo je AFP.

Ona je pozvala EU da sastavi listu bezbednih zemalja porekla, u kojima građanima ne preti opasnost od nasilja ili proganjanja.

Prošle nedelje, nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da je „neprihvatljivo“ da 40 odsto od rekordnog broja tražilaca azila u Nemačkoj dolazi sa Balkana, nazvavši to „sramotom za Evropu“.

Nemački ministar je, takođe, osudio talas protesta protiv stranaca i zločine iz mržnje podstaknute prilivom izbeglica, uključujući paljenje skloništa, okarakterisavši ih kao „nerazumljive, neprihvatljive i nedostojne naše zemlje“.

Nemačka, najmnogoljudnija članica Evropske unije, bori se sa velikim prilivom tražilaca azila iz ratnih zona poput Sirije, ali i sa teritorija na kojima nema vojnog konflikta u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo, preneo je AFP.

Nemačka je proteklih dana počela sa emitovanjem reklama na TV u balkanskim državama u kojima poziva ljude da ostanu u svojim domovima i naglašava da ukoliko odlaze iz ekonomskih razloga, nemaju gotovo nikakve šanse za dobijanje političkog azila, navela je francuska agencija.(Novosti)