Vesti Online

Kijev traži američko oružje

Iako je Vlada u Vašingtonu saopštila da isporuke oružja regularnim snagama ukrajinske vojske, trenutno nisu na dnevnom redu, u SAD se o tome raspravlja. Nemačka se protivi takvoj zamisli.

MQ-9 Reaper Drohne Drohnenkrieg Ziel Drohnenangriff

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko prirediće veoma topao doček američkom ministru spoljnih poslova Džonu Keriju. Poslednjih dana američki mediji javljali su da vlada u Vašingtonu ozbiljno razmišlja o isporuci oružja Kijevu. Ipak, savetnik predsednika Obame za bezbednost je u intervjuu za Si-En-En rekao da takva odluka niti je doneta, niti neposredno predstoji. Trenutno se na istoku Ukrajine vode najžešće borbe od izbijanja sukoba: ukrajinska armija pokušava da zaustavi najavljenu ofanzivu proruskih separatista.

Oružje koje prati diplomatiju

Anatolija Hrizenka obradovala bi isporuka američkog oružja: „Ta odluka bi, doduše, kasnila nekoliko meseci“, izjavio je za DW taj ukrajinski političar koji je od 2005. do 2007. bio ministar odbrane. On kaže da je njegovoj zemlji potrebna pomoć; „ne postoji čisto vojno, ali ni čisto diplomatsko rešenje“. Diplomatija će, veli, biti uspešna samo ako je bude pratilo „vojno suzbijanje Rusije“ – „a za to je Ukrajini potrebno oružje“.   (dw.de)