Vesti Online

Građani šokirani: Od 20. januara pijemo zagađenu vodu, a saznali smo prekjuče!

Uzorak vode od 20. januara pokazao je prisustvo fekalnih bakterija, ali su građani Srbobrana za to saznali tek prekjuče.

Dr Voja Vuković, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić“ iz Srbobrana, kaže da do sada nisu imali pacijente koji su se žalili na stomačne tegobe.
– Pojačali smo kontrolu u svim svojim službama, a uveli smo i dodatnu dezinfekciju ruku u našoj ustanovi – naglašava dr Vuković.

I pored alarmantne situacije u Srboranu, Dragoljub Banković, direktor JKP “Graditelj“, nije želeo da daje izjave i objasni kako je došlo do nastale situacije.
– Štab za vandredne situacije će zasedati, a nakon toga će biti prosleđeno zvanično saopštenje i sve relavantne informacije – rekao je Banković.

 

To je potvrdio i Nemanja Macura, rukovodilac službe vodovoda i kanalizacije, koji je rekao da mu je direktor zabranio da daje bilo kakve informacije. Štab za vanredne situacije kojim je zasedala zamenica predsednika opštine Slobodanka Gradinac, a na koji su bili pozvani svi predstavnici javnih ustanova i Crveni krst, doneo je odluku da ispravna voda za piće bude distribuirana iz šest cisterni koje će na različitim lokacijama raspodeliti JKP „Graditelj“.
– Doneta je odluka da se hitno kupi dovoljna količina flaširane vode i podeli svim ustanovama, a Crveni krst je nabavio 5.000 litara vode. Pored toga, u predškolskoj ustanovi “Radost“ od juče se koristi sredstvo za dezinfekciju ruku čija primena je obavezna – navodi se u saopštenju. Dve OŠ u Srbobranu takođe su obavestile svoje đake o neispravnosti vode, a OŠ „Vuk Karadžić“ juče ujutru je sama obezbedila zalihe ispravne vode, što je omogućilo kuhinji da nesmetano funkcioniše – potvrdila je Aleksić Brankica, sekretar i pravnik škole.

 

U Srbobranu je sprovedena i anketa među građanima koji su upitani da li piju vodu iz vodovoda.

– Ne više. Ranije sam pila vodu iz česme, a sada ću da razmislim da li ću je ubuduće piti s obzirom na trenutnu situaciju – kaže Dunja Ergelašev.
– Nekada pijem flaširanu vodu, a nekada iz vodovoda, nisam mnogo mislila o tome sve do sada – objašnjava Emilija Mirosavljević.
– Pila sam vodu iz česme, a moj suprug flaširanu. Ipak se ispostavilo da je bio u pravu što je to radio. Treba sada da razmislimo šta naša deca piju – naglašava Vera Bilbija.
– Ne pijem vodu iz vodovoda već 15 godina. Do prošle godine sam kupovao vodu, a sada imamo prečišćivač i samo koristimo prečišćenu vodu -objašnjava Miodrag Brankov.

 

Direktor vodovoda je zabranio da se daju informacije, a meštani su ispraznili rafove sa flaširanom vodom.   (BLIC)