Vesti Online

Поглавље 23 преговора о чланству обухвата владавину права

ЕУ забринута поводом ситуације око омбудсмана

БРИСЕЛ –Европска унија очекује од свих установа власти у Србији да потпуно сарађују и пруже подршку законом утемељеном раду омбудсмана и независних регулаторних тела и забринута је због тврдњи неких сектора у Србији да омбудсман угрожава националну безбедност.

То је саопштила портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич, која је пренела и став ЕУ да у Србији „омбудсман посебно има кључну улогу у надзору и томе да се издејствује увид у рад владиних тела, укључујући подручје безбедности, с циљем да се очувају права грађана“.

„Независне регулаторне установа играју важну улогу у сваком демократском друштву и треба да имају суштински удео у реформама које је покренула Србија“, наводи се у реаговању ЕУ.

wikimedia.org

wikimedia.org

И, како се подвлачи, „ми смо забринути због недавних тврдњи неких сектора у Србији да омбудсман, који врши своју дужност на темељу закона, угрожава националну безбедност“.

ZDRAVLJE I OSIGURANJE

Auto osiguranja WIENER 0112418228

ŽIVOTNO OSIGURANJE

AUTO OSIGURANJE

0112418228   012532971 LIDER PLUS

„ЕУ очекује од свих установа власти (у Србији) да потпуно сарађују с независним регулаторним телима, укључујући омбудсмана, и пружи им подршку у вршењу њихових дужности сагласно закону“, наводи ЕУ.

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице за спољну и безбедносну политику ЕУ

Федерике Могерини и комесара за проширивање Јоханеса Хана, ЕУ и Европска комисија ће „наставити да прате овај сектор у склопу поглавља 23 преговора о чланству“ ЕУ-Србија.

Поглавље 23 преговора о чланству обухвата владавину права и, уз поглавље 24 о темељним слободама, кључно је за ток и довршетак целокупних преговора о чланству.