Vesti Online

FBI

FBI stigao u Beograd

Izvor: Večernje novosti

Beograd — U Srbiju je stigla prethodnica FBI, saznaju „Novosti“. Prvi od stručnjaka američkog Federalnog istražnog biroa već je došao u Beograd.

Određen je i prostor gde bi mogla da bude njegova kancelarija, a još je neizvesno koliko kolega će mu se pridružiti i kada. Cilj kancelarije biće, kako saznajemo, da pomogne ovdašnjim organima u borbi protiv terorizma i visokotehnološkog kriminala.

Ovaj dolazak je rezultat nedavnih razgovora ministra policije Nebojše Stefanovića sa delegacijom FBI, koju je predvodio rukovodilac za region Evroazije Stiven Hersem. Kako je tada zvanično objavljeno, Stefanović i Hersem ocenili su da je „saradnja MUP i FBI izuzetno dobra i da će u oblasti razmene podataka i policijske saradnje biti dodatno unapređena upućivanjem agenta FBI za viskotehnološki kriminal u Beograd“. Ovaj agent je formalno stupio na dužnost još u oktobru ove godine.

Stefanović je prilikom ovog susreta zatražio podršku Federalnog istražnog biroa u borbi protiv organizovanog i visokotehnološkog kriminala, ali i odlaska državljana Srbije na ratišta u Siriji i Iraku.

Pre toga, početkom godine, tadašnji premijer Ivica Dačić dogovorio se sa direktorom FBI Džejmsom Komijem o saradnji između američkih i srpskih službi, i tada se takođe pričalo o tome da FBI otvori kancelariju u srpskoj prestonici. Federalni biro je trebalo u roku od pola godine da razmotri Dačićev predlog, i ako se ne odluči za zvaničnu kancelariju, bar da u Beograd pošalje stručnjaka za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajber terorizma.

I američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi najavio je u septembru, prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Srbije i SAD o kontroli narkotika i sprovođenju zakona, sa ministrima policije i pravde, da će agenti FBI u narednih nekoliko meseci boraviti u našoj zemlji da bi „pomogli pri izgradnji institucija“.

Pre izvesnog vremena od američkog ministra pravde Erika Holdera saznali smo da će i 70 federalnih tužilaca doći na Balkan, Bliski istok i u Severnu Afriku da pomognu u borbu protiv terorizma. U Beogradu se već nalaze dva pravna savetnika pri ambasadi SAD, inače federalni tužioci, plus još dvoje u kancelariji koju finansira američki Biro za praćenje trgovine narkoticima.

Pres-ataše američke ambasade Stiven Stark rekao je za „Novosti“, da u međuvremenu nijedan novi tužilac nije došao u Srbiju, kao i da nije planiran dolazak agenata ili stručnjaka FBI. On je dodao da još nije počela ni najavljena saradnja sa regionalnim savetnikom za borbu protiv terorizma Ministarstva pravde SAD, koji će imati sedište u Tirani.