MOSKVA, ZAGREB – Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Puškov ponudio je Hrvatskoj i BiH pomoć u gašenju požara, ali je hrvatska Državna uprava za zaštitu i spasavanje danas saopštila da joj međunarodna pomoć nije potrebna jer „materijalni i ljudski resursi još nisu iscrpljeni“.

Puškov je juče poslao telegrame s ponudom za praktičnu pomoć u zaustavljanju prirodnih katastrofa Hrvatskoj i BiH, uključujući i slanje aviona za gašenje požara, javila je agencija Tas s.

„Rusko ministarstvo za vanredne situacije spremno je da odmah pošalje modernu opremu za borbu protiv požara pogođenim područjima u Hrvatskoj i BiH, uključujući i Il-76 i Be-200 Ćs kao i stručnjake i spasioce s opremom za zaustavljanje požara i organizovanje podrške avionima sa terena“, naveo je Puškov.

Index.hr prenosi da im je iz kabineta hrvatske Državne uprave za zaštitu i spasavanje (DUZS) saopšteno da se zahvaljuju Rusiji na ponuđenoj pomoći, ali da im međunarodna pomoć nije potrebna jer su „materijalni i ljudski resursi s kojima raspolažu dovoljni i još nisu iscrpljeni“.

Kako je navedeno, na osnovu Zakona o zaštiti i spasavanju DUZS predlaže hrvatskoj vladi traženje međunarodne pomoći, bilateralne ili putem Mehanizma civilne zaštite EU. (Novosti)