Vesti Online

Zvanično – mandat Netanijahuu

Predsednik Izraela Reuven Rivlin zvanično je poverio Benjaminu Netanijahuu zadatak da formira svoju četvrtu vladu.

Bilo je očekivano da će Netanijahu, na vlasti od 2009, biti imenovan za mandatara posle uspeha njegove partije na parlamentarnim izborima 17. marta i pošto je u ponedeljak uspeo da osigura jasnu parlamentarnu većinu desnice sa 67 od 120 mesta u Parlamentu.

Netanijahu je na ceremoniji na kojoj ga je predsednik Rivlin zvanično imenovao za mandatara, zauzeo pomirljiviji stav nego u predizbornoj kampanji. Obećao je da će “izlečiti podele” u izraelskom društvu i popraviti veze sa SAD, narušene tokom žestoke izborne kampanje.

Pokušao je da popravi štetu nanetu izjavama u poslednjim danima kampanje da neće biti palestinske države dok je on na čelu vlade, što je posebno razljutilo SAD koje se, kao i UN, zalažu da se višedecenijski izraelsko-palestinski sukob reši sa dve države.

“Radiću na tome da popravim razdor između različitih delova društva otvorene tokom ovih izbora”, rekao je Netanijahu.

Netanijahu je jasno naveo glavne izazove svoje buduće vlade: ugroženu bezbednost Izraela, odnose sa SAD, iransko nuklearno pitanje, izraelsko-palestinski sukob, socijalne razlike.

“Pružili smo ruku u znaku mira našim palestinskim susedima. Narod Izraela ume da sklapa mir, kao i da naša budućnost može biti osigurana samo ako je Izrael jak”, rekao je on.

Predsednik Rivlin čija je funkcija ceremonijalna, je u izjavi ipak kao glavni zadatak naveo odnose sa SAD.

Netanijahuova partija Likud je osvojila 30 mesta na izborima prošle nedelje, čime je postala najveća stranka u Parlamentu. Sa podrškom drugih stranaka raspolaže sa 67 mesta.

Skoro je sigurno da će uspeti da formira vladajuću koaliciju ali ga čekaju nedelje pregovora, pošto će verovatno raznoliki partneri podnositi suprotstavljene zahteve za razne resore.

(Beta)(isra-net)