Vesti Online

Usvojen zakon o zemljištu

Beograd – Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima je omogućeno davanje u zakup, jednom ili više investitora, do 30 odsto poljoprivrednog zemljišta na rok do 30 godina.

Prilikom davanja prava prvenstva za zakup uzeće se u obzir zapošljavanje nezaposlenih osoba, a odluku će donositi lokalna samouprava i resorno ministarstvo.

Malim poljoprivrednim gazdinstvima, koja imaju do 30 hektara obradivog zemljišta, biće omogućeno da kupe do 20 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, uz rok otplate do deset godina.

Kako je navedeno u obrazloženju, cilj izmena i dopuna Zakona je da se omogući privlačenje investicija u poljoprivrednu proizvodnju, uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti, stvaranje značajnog izvoznog potencijala i rast dohotka.

Usvojen je i Zakon o zaštiti zemljišta, čiji je cilj da se uspostavi pravni okvir za očuvanje zemljišta kao prirodnog resursa, kao i sprečavnje i otklanjanje štetnih promena.

Poslanici su usvojili i Zakon o obnovi nakon elementarnih i drugih nepogoda, kojim se uređuje postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednicima koji su pretrpeli materijalnu štetu, kao i uloga i odgovornost različitih subjekata u postupku obnove i pružanja pomoći građanima.

Kako se navodi u zakonu, sredstva za pomoć posle elementanih i drugh nepogoda obezbeđuju se iz republičkog budžeta, donacija, priloga i poklona, primanja od zaduživanja i prodaje imovin, kao i od sredstava javnih preduzeća.

– (Danas)