POVODOM informacije u američkim medijima da tamošnje imigracione službe veruju da će broj osumnjičenih za ratne zločine koji se skrivaju na tlu SAD, a poreklom su sa područja BiH, porasti i do 600, i da će većina biti deportovana u Bosnu i Hercegovinu zbog prikrivanja informacija o učešću u ratu, u institucijama BiH u ponedeljak je vladao muk.

Prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva pravde BiH do koje su došle „Novosti“, institucije BiH nemaju nikakvu ulogu o odlučivanju po ovom pitanju.

– Među građanima BiH koji su nakon rata odlazili u SAD, očigledno je bilo i onih koji su lagali institucije SAD kad su dobijali vize za boravak. Sad je to došlo na naplatu – kaže naš izvor.

Prema navodima američkih medija zasada postoji oko 300 imigranata za koje veruju da su prilikom dolaska u SAD prikrili umešanost u ratne zločine. Nezvanično, SAD istražuje 12 slučajeva u Feniksu, ali i četiri slučaja iz Las Vegasa. Pored toga, aktivan je i jedan slučaj iz Virdžinije.

Među osumnjičenima iz BiH su i četiri radnika kazina iz Las Vegasa, jedan fudbalski trener iz Virdžinije, jedan metalski radnik iz Ohaja…

Iz Imigracione službe SAD poručili su da ne žele da otkrivaju identitete ovih ljudi, sve dok i zvanično ne budu optuženi. Tako nalaže Zakon o zaštiti privatnosti SAD.

IZRUČENjEPoslednji u nizu je slučaj Almaza Nezirovića, čije je izručenje BiH odobreno pre nekoliko dana. On je bio čuvar u logoru „Rebić“. Nezirović, koji je bio nastanjen u Virdžiniji, još 1992. godine pridružio se Hrvatskom veću odbrane i postao zatvorski čuvar.

U SAD je veoma komplikovan i proces istraživanja osoba koje su obmanule njihove institucije prilikom ulaska u državu. Tako se posebno odnose prema onima koji su dobili vizu i onima koji su dobili „zeleni karton“ ili državljanstvo.

Ukoliko se otkrije da je neka od osoba koje su došle u SAD lagala o svojoj prošlosti, a dobila je državljanstvo SAD, ta osoba ide dalje na Savezni sud, koji ga nakon procesa neće deportovati, već izručiti zemlji iz koje je došao.

Dušanka Majkić, predsedavajuća Komisije za spoljne poslove Parlamenta BiH, kaže, za „Novosti“, da je ovde reč o ljudima koji su prevarili SAD kad su posle rata dolazili u tu zemlju.

– Tad su očigledno davali lažne izjave o boravku u BiH i učešću u ratu. Kad je BiH počela da se povezuje sa terorizmom, Amerika je odlučila da prečešlja podatke o ljudima koji su posle ratnih dešavanja na tlu Bosne stigli u SAD. Tu je očigledno otkriveno mnogo laži u izjavama pri ulasku u SAD i sada će morati da odgovaraju za te laži. Ovde je bitno napomenuti da u Americi ima i mnogo Bošnjaka za koje se otkriva da su učestvovali u ratnim zločinima u BiH, što će pedstavljati šok za američku zajednicu, jer se uvek pokušavalo predstaviti svetu da su samo Srbi zločinci u bosanskom ratu – ističe Majkićeva.(Novosti)