Vesti OnlineZdravlje

Trovači polivaju pesticidima

ISHRANA I PESTICIDI

Otrovi u voću i povrću


Oprezno sa voćem i povrćem: Pesticidi mogu izazvati rak, a evo gde ih ima najviše

Pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla namenjeni zaštiti biljaka od raznih bolesti, korova. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određenu grupu otrova (mnogi su i dokazano kancerogeni, toksični, reproduktivno toksični te vrlo štetnog uticaja na okolinu i podzemne vode) pa su tako potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje i zahtevaju naš pojačan oprez, kao i strogo pridržavanje uputstava o njihovoj primeni.IZVOR: SLOBODNADALMACIJA.HR 

Podeli

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Nepravilna primena pesticida najčešći je uzrok prisutnosti ostataka većih od dopuštenih.

“Gotovo 300 hemikalija koje se nalaze u svemu, od pesticida do aditiva u hrani, kozmetike, pa čak i vode moglo bi povećati rizik za rak dojke”, pokazuje nova studija. Nakon što su analizirali podatke američke Agencije za zaštitu okoline o više od 2.000 hemikalija, naučnici su identifiikovali 296 materija koje su stimulisale laboratorijske ćelije na proizvodnju estrogena ili progesterona – hormona za koje se zna da podstiču tumore dojke”, navodi Poliklinika Harni.

MOŽDA VAS ZANIMA

Dugoročna izloženost pesticidima može biti takođe odgovorna za razvijanje smrtonosnog raka kože – melanoma. Radnici koji često tretiraju useve određenim vrstama pesticida dva puta su izloženiji riziku raka kože, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci su ustanovili šest vrsta pesticida koji su povezani s rakom kože ukoliko osobe njime rukuju dugi niz godina. Kelj je jedno od najzagađenijih povrća u SAD-u, nalazi se na listi odmah poslije spanaća i jagoda, izvestila je neprofitna organizacija EWG.

Najzagađeniji uzorak na sebi je imao ostake od čak 18 vrsta pesticida!

Postoje brojne studije koje povezuju nastanak više vrsta karcinoma, autizma kod dece, ADHD-a i dijabetesa upravo s konzumacijom pesticida.

Studije su pojedine pesticide i njegove spojeve povezale s nastankom ćelija raka. Ispitivanja na pacovima su pokazala da sporni spojevi mogu kod glodara da izazovu razvoj karcinoma nadbubrežne žlezde i tumora jetre…

Vrste pesticida

Prema nameni sredstva za zaštitu bilja dele se na:

insekticide

akaricide (suzbijaju grinje)

nematocide (suzbijaju fitoparazitske nematode)

limacide (suzbijaju puževe)

korvifuge (odbijaju napad ptica – repelenti)

fungicide (suzbijaju fitopatogene gljive)

herbicide (suzbijaju korove)

regulatore rasta (utiču na životne procese bilja).

Voće i povrće s najviše ostataka pesticida:

Jagoda, spanać, kelj i zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprika, trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.

Voće i povrće s najmanje ostataka pesticida:

Avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak (smrznuti), kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.

Preporučljivo je stoga preduzeti mere opreza kojima se mogu smanjiti ostaci pesticida u hrani kao što su:

1. temeljno ispiranje voća i povrća vodom: potrebno ih je očistiti pomoću sunđera/četke i oguliti ih – ovi sigurnosni koraci ukloniće većinu postojećih, površinskih ostataka, zajedno s preostalom prljavštinom (! površinsko čišćenje neće ukloniti ostatke pesticida koji su apsorbovani tokom rasta voća ili povrća, kada su sredstva za zaštitu bilja primenjena pre berbe)

2. kuvanje ili pečenje namirnica može dodatno smanjiti ostatke nekih pesticida,

3. uklanjanje masti od mesa (ostaci nekih pesticida koncentrišu se u masti, ukoliko su životinje hranjene hranom tretiranom pesticidima),

4. uklanjanje kože od ribe,

5. odvajanje masti i ulja iz supa te masti od pečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.