Vesti Online

Trampov rijaliti

Trumpovi obožavatelji mole u Washingtonu, stigli i ekstremni Proud Boysi

Index Vijesti/HinaPrije 2 sata 36

Foto: EPA

KONZERVATIVNI aktivisti koji bez dokaza tvrde da je izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden ukrao izbore okupili su se danas na više prosvjeda, među kojima i u Washingtonu gdje je govorio nedavno pomilovani bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Organizatori prosvjeda pod nazivom „Zaustavite krađu“, povezani s Trumpovim operativcem Rogerom Stoneom, i pojedine crkvene skupine pozvali su svoje pristaše da dođu na „Jerihonske marševe“ i molitvene skupove.

Prosvjedi su planirani u Washingtonu i glavnim gradovima država Georgije, Michigana, Wisconsina, Nevade i Arizone u kojima je Trumpova kampanja osporavala rezultate glasovanja.

„Svi duboko udahnimo“

Više od 50 presuda saveznih i državnih sudova potvrdilo je Bidenovu pobjedu nad Trumpom. Vrhovni sud je u petak odbacio od Trumpa podržanu tužbu bez presedana države Teksas koja traži da se poništi glasovanje u četiri druge savezne države u kojima je pobijedio Biden.   

„Kakva god da je bila jučerašnja presuda… svi duboko, duboko udahnimo“, rekao je prosvjednicima pred zgradom Vrhovnog suda bivši Trumpov savjetnik umirovljeni general Mike Flynn.  

Flynn, koji je dva puta priznao da je lagao FBI-ju o kontaktima s bivšim ruskim veleposlanikom, prvi put je govorio u javnosti otkako mu je Trump udijelio oprost 24. studenoga.

„Od vas tražim da se vratite od kuda ste došli“ i postavite zahtjeve, rekao je neodređeno Flynn manjoj skupini prosvjednika. Vrhovni sud ne služi „kolektivnoj slobodi nego individualnim slobodama, i tako su ga napravili“, rekao je Flynn.

Trump odbija priznati izborni poraz tvrdeći bez dokaza da je poražen zbog masovne prijevare. Trump je na Twitteru poručio da nije obaviješten o prosvjedima no da će se „susresti s njima!“.

Malo ih nosi maske

Stotine Trumpovih pristaša sa zastavama i transparentima u manjim skupinama su do Vrhovnog suda i Kongresa došle kroz središte Washingtona koje je policija zatvorila za promet. 

Maske je nosio mali broj prosvjednika usprkos rasplamsavanju epidemije covida-19 i preporukama lokalnih vlasti da ih se nosi i na otvorenim prostorima.

Stigli i nasilni Proud Boysi

Oko 200 pripadnika „Proud Boysa“, krajnje desne nasilne skupine, povorci se pridružilo u blizini Trumpovog hotela, a mnogi su imali kamuflažne odore, balističke prsluke i kacige.  

Mnogi prosvjednici su u izjavama medijima ponavljali desničarske teorije zavjere o izbornoj krađi i odbacivali sudske presude.

Organizatori prosvjeda najavili su prosvjedne povorke u Washingtonu oko Kapitola, Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa „uz molitve da padnu zidovi korupcije i izborne prijevare“, referirajući se na biblijsko čudo i pad Jerihona čije su se zidine urušile nakon marširanja svećenika i vojnika oko njih. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?