SIMULTANI šestokraki teroristički atak na Pariz potvrdio je ono što se nagađalo: ekstremisti Islamske države odavno više nisu teritorijalno ograničeni na jezgro iz kog su ponikli, odnosno na Siriju i Irak. Ova džihadistička organizacija se globalizuje, otvorene su „filijale“ u više od deset zemalja koje teror prenose u sve krajeve sveta.

Uz ovakav zaključak nemački list „Cajt“, napominje da je terorističkih napada bilo i ranije, od Sidneja do Otave, ali su oni, u poslednje vreme veoma učestali, a broj žrtava se višestruko multiplikovao. U razmaku od samo nekoliko dana, dogodilo se obaranje ruskog putničkog aviona nad Sinajskim poluostrvom, bombaški atentat u Bejrutu i – Pariz. Isilovci ne ostavljaju nijedan kraj Zemljine kugle bez straha: sad napadaju u Libiji, sad na Kavkazu, potom u Avganistanu i Pakistanu…

OGRANCI ID niču na sve strane, a u njima sve fanatičniji sledbenici velikog kalifa Abu Bakr al Bagdadija, koji mu se zaklinju na vernost. Od zapadne Afrike do jugoistočne Azije, prostire se luk zemalja u kojima deluju poslušnici Bagdadija. A njegova popularnost, apsurdno, toliko raste da ga je američki magazin „Tajm“, proglasio za viceličnost 2015. godine, tik uz nemačku kancelarku Angelu Merkel. Teroristi, labavije vezani s centralom ID, kao, recimo, Boko haram u Nigeriji, predstavljaju mahom pretnju po svoj, lokalni region, ne i šire. Oni drugi, međutim, najuže su spregnuti s tronom samozvanog kalifata, pa iz Sirije i Iraka dobijaju kadrovske i finansijske injekcije. Ovi potonji su, bez sumnje, sposobni da „izvoze“ teror u destinacije, veoma daleko od svog regiona.

Napad na ruski avion je pokazao, a atak na Pariz dokazao, nameru Islamske države da praktikuje novu strategiju borbe. Zapravo modele, uveliko proverene među pripadnicima Al kaide. U pariskom slučaju, što je presedan, sirijski džihadisti su organizovali napad u inostranstvu, po čemu je ID počela da liči na Al kaidu. Meta napada bili su ruski i francuski civili, građani zemalja koje upravo komanduju vazdušnim napadima protiv ID u Iraku i Siriji.

NEMAČKIM, a i svim evropskim bezbednjacima, sada najviše glavobolje zadaje situacija u Libiji i na severu Sinajskog poluostrva. U Libiji je ID iskoristila politički vakuum i od Sirta napravila svoju prestonicu. Oko 2.000 isilovaca tamo kontroliše gotovo 200 kilometara pustinje. (Novosti)