Vesti Online

Recepti za bolju plodnost

Travar: Petar Jovanović 0641196764

Petar Jovanović

U Srbiji ima više od 400 000 neplodnih bračnih parova! Ovaj nedavno objavljen podatak Društva za fertilitet i sterilitet, podjednako je zabrinjavajući kako za mlade, tako i  za opstanak nacije. Šta je dovelo do ove pojave i na koji način, pre svega zdrav i prirodan, može da se reši?

Odgovore na  ova pitanja pokušali smo da dobijemo u razgovoru sa Petrom Jovanovićem, fitoterapeutom iz Beograda, čije interesovanje za ovu problematiku datira od 1986. godine.

– Alarmantno rastući broj parova sa umanjenom plodnošću je po mojim saznanjima, pre svega posledica odlaganja braka i trudnoće. Nesigurnost i  nezaposlenost utiču na  to da se momci i devojke sve kasnije odlučuju da udju u zajednicu.  Mladi sve češće oboljevaju  i od polno prenosivih koktela bolesti (sida, sifilis, gonoreja, genitalni herpes i bradavice, hepatitis B i C), kao i infekcije koje izazivaju bakterija hlamidija trahomatis i genitalne mikroplazme.

Neophodno je da se za početak promeni način života mladih. Momci bi, umesto alkohola, trebalo da piju sokove od svežeg voća i povrća bogate enzimima koji obezbedjuju optimalan nivo šećera u pankreasu – što je preduslov da prostata proizvodi zdrave spermatozoide. Veoma je bitan i zdrava svakodnevna ishrana!

-Nama omiljei pasulj jedite bez hleba i mesa, a sa svežom salatom – naglašava Jovanović. – Dok se jelo hladi dodajte nekoliko kašika isitnjene nane, što će s jedne strane da spreči stvaranje gasova, a s druge da podmladi ćelije i podstakne njihovu sintezu, ojača srce i krvotok, osnaži bubrege i bešiku i pojača seksualni refleks.
Od ostalih namirnica posebno se preporučuje soja, jer je bogata fitoestrogenima (mogu da zamene ženske estrogene), pa je zato izuzetno važna u ishrani žena. Sojino ulje sadrži vitamin E koji štiti ćelije žlezda i pojačava libido. Umesto namirnica od belog brašna, keksa i kolača na trpezi bi trebalo da se češće nadju kukuruzni hleb, kaša, kokice….(dobro ocedite kuvani  kukuruz, malo ga propržite na maslinovom ulju, dodajte sitno seckane zelene masline, suve šljive i  pospite izrendanim tvrdim kačkavaljem, a može i slani ovčji sir).

Za uspešnu oplodnju kod parova sa problemima ove vrste važne su i dve klinički ispitane biljke – babin zub – Tribulus terrestris i klinavče – Astragalus glycyphyllos. Podižu nivo testosterona, glavnog antistresnog hormona koji muškarcima daje polnu snagu, vitalnost i pomaže da se normalizuje hormonski sistem, a ženama pomaže u razvoju zdravih jajnih ćelija i obezbedjuje redovan menstrualni ciklus.

Recepti

Muško-Ženski čaj
 babin zub i klinavče u istoj srazmeri
Za dnevnu dozu sipajte 3 kašike u 700ml ključale vode, ostavite da odstoji 1sat i pijte samo popodne tokom 100 dana.

 

Ženski čaj – za njeno uzbudjenje
Da bi se žena opustila i seksualno uzbudila u Engleskoj odavno koriste čaj od belog omana – Inula helenium.
I varijanta
1 kašika osušenog korena omana staviti u 1-2 l ključale vode. Sjediniti i ostaviti poklopljeno da odstoji 1 sat.
II varijanta je da se koren omana potopi u hladnu vodu i odstoji 2 sata  Pijte 3x dnevno.
Napomena
Kada je potencija u pitanju najbolji prijatelj muškarcu je orah. Pre svega zato što je bogat prirodnim jodom, a kao i druge koštunice: lešnik, kikiriki, pistaći….sadrži aminokiselinu L-arginin koja se u organizmu pretvara u azot-oksid, gas potencije. www.travarisrbije.com