VATIKANSKI model za položaj SPC na Kosmetu, koji pominje predsednik Tomislav Nikolić, samo je početna paradigma kako bi odnosi srpske crkve i privremenih institucija na KiM mogli da se urede, a konkretne i prihvatljive principe trebalo bi da definiše sama crkva – rečeno je „Novostima“ u kabinetu predsednika Srbije.

Posle prekjučerašnjeg sureta patrijarha Irineja i šefa države, na kome se govorilo o problemima Crkve i naroda na KiM, kao i o vatikanskom modelu, u SPC nisu hteli da iznose svoj stav, jer, kako nam je rečeno, još traju konsultacije unutar Sinoda, koji će dati i poslednju reč.

Iako Beograd nastoji da položaj SPC i njene imovine kandiduje kao temu za nastavak dijaloga u Briselu, prema našim izvorima, Priština nije voljna da se ona odmah otvori, a EU, kao posrednik, na sto stavlja samo ona pitanja oko kojih se saglase obe strane.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za „Novosti“ da je očito da u Prištini nema političke volje da se pristupi rešavanju ovog problema, na šta ukazuje svojatanje srpskih manastira od strane Albanaca, kao i pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko.(Novosti=