Vesti Online

Ukrajina spremna da uvede SANKCIJE RUSIJI

Predsednik Ukrajine Petro Porossšenko potpisao je u utorak zakon koji ukrajinskoj Vladi omogućava da uvede ekonomske sankcije protiv Rusije, kao odgovor na odluku Moskve o zoni slobodne trgovine i proizvodnom embargu, saopšteno je na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Petro Porošenko

Foto: ReutersPetro Porošenko

Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine predložilo je vladi te zemlje da obustavi dejstvo zone slobodne trgovine s Rusijom u okviru Zajednice nezavisnih država i da uvede embargo na niz ruskih proizvoda, prenosi Sputnjik.

Predlog tog ministarstva je da 2. januara bude obustavljen sporazum o zoni slobodne trgovine s Rusijom, a da od 10. januara stupi na snagu zabrana na uvoz određenih proizvoda iz Rusije.

Kako je ranije saopštio ruski premijer Dmitrij Medvedev, 1. januara Rusija radi zaštite svog tržišta uvodi akcize i proizvodni embargo Ukrajini, sličan onom koji deluje protiv zemalja koje su podržale antiruske sankcije.

Istovremeno, Državna duma Rusije je usvojila zakon o obustavi dejstva sporazuma o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom, zaključenog u okviru Zajednice nezavisnih država. (Blic)