Vesti Online

ŠOKANTNA NASLOVNA STRANA Angela Merkel u fašističkoj uniformi

Poljski desničarski nedeljnik „Gazeta polska cođenje“ ponovo je na naslovnoj strani obukao nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i evrokomesara Gintera Etingera, u fašističke uniforme, kao odgovor na zabrinutost Evropske komisije za stanje pravne države u Poljskoj i slobodu medija, nakon nedavnog dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast.

Na fotomontaži na naslovnoj strani današnjeg broja poljskog nedeljnika nemačka kancelarka, šef EP i nemački evrokomesar u fašističkim uniformama, zajedno sa nemačkim vojnikom iz Drugog svetskog rata, uklanjaju graničnu rampu Poljske, a preko fotografije je veliki natpis „Nemci ponovo napadaju Poljsku“.

Evropska komisija zakazala je za 13. januar uvodnu raspravu o pretnjama po pravnu državu Poljskoj, nakon što su konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog prvo, uprkos protestima desetina hiljada Poljaka na ulicama, opozicije i stručnih pravosudnih udruženja, reformisali Ustavni sud koji je sada paralisan, a zatim po hitnoj proceduri, takođe noću, izmenili zakon o javnom tv servisu TVP, Poljskom radiju i agenciji PAP, tako da javni mediji pređu direktno pod kontrolu ministra državnog trezora.

Dok nemačka kancelarka Angela Merkel promene u Poljskoj ne komentariše, po uzoru na mađarskog premijera Viktora Orbana, šef EP Martin Šulc prvi je upozorio da u izmenama zakona, koje zahvaljujući komotnoj većini u oba doma gura Pravo i Pravda, ima elemenata državnog udara.

Evrokomesar Ginter Etinger izjavio je nemačkim medijima ovog vikenda da je možda vreme da Evropska unija protiv Poljske pokrene novi mehanizam koji joj od 2014. godine omogućava da u krajnjem slučaju oduzme pravo glasa zemlji članici EU u kojoj je sistematski ugrožena pravna država.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i ministar pravde Zbignjev Žobro još nisu odgovorili na dva pisma, povodom Ustavnog suda i gušenja nezavisnosti javnih medija, u kojima je Evropska komisija zatražila od Varšave zvanično objašnjenje reformi i apelovala da ih Varšava ne sprovodi, dok se ne razjasne kontroverze oko njih.(Blic)