Vesti Online

GORI SKLADIŠTE IBARSKIH RUDNIKA: 20.000 tona uglja zahvaćeno požarom!

KRALjEVO – Već nekoliko dana specijalizovane ekipe Ibarskih rudnika iz Baljevca na Ibru pokušavaju da ugase požar na deponiji iskopanog uglja u blizini površinskog kopa Progorelica, nedaleko od Ušća kod Kraljeva, gde od ukupno 40.000 tona deponovanog uglja gori polovina „crnog zlata“.

Gori ugalj (Foto: pixabay)

Kako ističe Srećko Bondžić, direktor Ibarskih rudnika, na deponiji se nalazi ugalj koji, zbog nedostatka vagona, još nije isporučen Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu. Inače, u Ibarskim rudnicima mesečno se iskopa 14.000 do 15.000 tona, a otpremi najviše 10.000 tona. Zbog toga ugalj mora da se deponuje i čeka na transport.

„Vatra tinja duže od tri sedmice, a posebno se razbuktala u poslednjih nekoliko dana, ali su naši vatrogasci i druge službe u petak i četvrtak uspeli da požar stave pod kontrolu“ ističe Bondžić i naglašava da se na železničkoj stanici u Baljevcu na Ibru nalazi još 60.000 tona neisporučenog uglja koji takođe lako može da bukne i koji bi što pre trebalo isporučiti Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu. „Nadamo se da će za nekoliko dana vatra biti potpuno ugašena“, kaže Bondžić.

Direktor Bondžić objašnjava da je vatru izazvao oksidacioni proces (prirodno samozapaljenje) što je inače česta pojava na deponijama sveže iskopanog uglja. On naglašava da oksidacija uglja teško može da se spreči i da u požaru na kopu Progorelica nije bilo uzroka u ljudskom ili nekom drugom faktoru, niti su samozapaljenju doprinele enormno visoke temperature ovih dana.

„Oksidacioni proces zahvatio je oko 15.000 do 20.000 tona. Koliko je od toga izgorelo, još ne možemo da utvrdimo. Šteta je sigurno velika, ali nije mogla da se spreči. Jedini način je pravovremena isporuka. Postoje i neke metode da se predupredi oksidacija, ali one su veoma skupe“ naglašava Bondžić.

Nisu zvali vatrogasce

Direktor Bondžić kaže da nisu pozivane vatrogasne ekipe iz Raške i Kraljeva, jer Ibarski rudnici imaju za ove slučajeve bolje opremljene i specijalizovane vatrogasne službe.

„Nije to šupa ili kuća koja gori, pa da odmah zovemo vatrogasce“ kaže Bondžić. „Za ovakve požare potrebna je posebna oprema i specijalizovani ljudi. Sve je preduzeto što je bilo potrebno, ali smo i u stalnom kontaktu sa vatrogascima“. (Pravda)