Na specijalnim izborima za predstavnika u mađarskom parlamentu, u tradicionalno konzervativnom gradu Vespremu, nezavisni kandidat Zoltan Kes, koga podržavaju opozicione levičarske partije, pobedio je Lajoša Nemedija iz desničarske strane Fides premijera Viktora Orbana, koji je tako izgubio dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Kes je dobio 43,1 odsto glasova, a Nemedi 33,4.

„Pokazali smo žuti karton vladi“, rekao je Kes, a preneo AFP.

Orbanova partija vladala je od 2010. godine sa dvotrećinskom većinom. Na izborima prošle godine, njegova partija je sa svojim koalicionim partnerom Demohrišćanima, zadržala većinu za jedno mesto, od ukupno 199 u parlamentu.

Građani Vesprema birali su danas svog predstavnika u parlamentu umesto dosadašnjeg Tibora Navračiča, koji je u međuvremenu imenovan za komesara EU.

Orban je, prenosi AFP, umanjio značaj ovih izbora i kaže da u budućnosti ne predviđa zakone za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Svemoćna dvotrećinska većina omogućila je vladi da sprovodi značajne ustavne i institucionalne izmene, za koje kritičari navode da ograničavaju slobodu medija i pravosudne nadležnosti, navodi agencija.

Čaba Tot iz Institutua Republikon smatra da izbori imaju simboličan značaj u rušenju Fidesove dvotrećinske većine.

Orbanovoj stranci je naglo opala popularnost krajem prošle godine posle korupcionaških skandala i masovnih protesta zbog predloženog poreza na internet, od kojeg se kasnije odustalo, a popularnost Fidesa je stabilizovana prošlog meseca.

„Međutim, poraz na izborima u Vespremu mogao bi da znači dalji pad popularnosti Orbanove stranke“, zaključio je mađarski ekspert. (Novosti)