ATINA – Odliv depozita iz grčkih banaka premašio je milijardu evra u protekla dva dana, rekli su za Rojters izvori iz grčkog bankarskog sektora, nedelju dana uoči isteka programa međunarodne finansijske pomoći Atini.

Odliv depozita je u sredu premašio 500 miliona evra, a potom i u četvrtak, zbog strahovanja za budućnost Grčke u evrozoni, navode izvori.

Budući da Atina još nije uspela da osigura novi sporazum o finansiranju, u Grčkoj vlada zabrinutost uoči predstojećeg produženog vikenda, s obzirom na to da je u ponedeljak državni praznik kojim se obeležava početak Velikog posta.

Kipar je tokom krize iz 2013. za vreme dugog vikenda uveo kontrole kapitala, a deponenti grčkih banaka strahuju da će Grčka učiniti isto.

Grčka vlada, koja je došla na vlast zahvaljujući obećanju da će okončati mere štednje i prekinuti program pomoći, negirala je da će uvesti kontrole kapitala.

Deo Grka prebacuje sredstva u sefove ili ih čuva kod kuće, dok ih drugi prebacuju u inostranstvo, strahujući da će ih vlada sprečiti da podignu novac kao prvi korak ka izlasku Grčke iz evrozone, u slučaju da pregovori Atine sa međunarodnim kreditorima propadnu.

Kipar je 2013. zatvorio banke na gotovo dve nedelje zbog bankarske krize. Nikozaija je ostala članica evrozone, ali su neke od kontrola kapitala još na snazi.

Evropska centralna banka (ECB) je juče povećala obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za dodatnih 3,3 milijarde evra, čime je grčkim bankama stavljeno na raspolaganje ukupno 68,3 milijardi evra.

Veća sredstva u okviru programa ELA, nad kojim ECB ima kontrolu, od ključnog su značaja za grčke banke i istovremeno omogućavaju zvaničnoj Atini izvestan manevarski prostor dok pokušava da pregovora sa evropskim partnerima o sporazumu za otplatu grčkog duga. (Novosti)