Vesti Online

PODELE U SIRIZI SVE DUBLJE Grčki parlament usvojio zakon o drugom setu reformi

Grčki parlament usvojio je rano jutros predlog zakona o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o trećem paketu međunarodne pomoći Atini, a glasanje je iznelo na videlo duboke podele u vladajućoj Sirizi.

Za nacrt zakona glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija ANA.
Promene u pravnom i bankarskom sektoru izglasane su nakon maratonske rasprave koja je trajala do zore, navodi AFP.

Nove reforme se odnose na sistem građanskog pravosuđa, šemu zaštite bankarskih depozita i mere za poboljšanje likvidnosti grčkih banaka, a međunarodni poverioci Atine su ih postavili kao uslov da bi se otpočeli pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj vrednom oko 85 milijardi evra.
Iako će novi zakon doneti olakšanje premijer Aleksisu Ciprasu, on mu je doneo i značajnu pobunu među poslanicima njegove levičarske partije, po drugi put za nedelju dana.
Glasanje se smatralo ključnim testom za Ciprasovu vlast nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet pošto se skoro petina njegovih poslanika pobunila u odvojenom glasanju za prvi set teških ekonomskih reformi koje zahtevaju kreditori Atine.
Portparol vlade Olga Gerovasili je priznala da se vlada suočava sa „političkim problemom“ i navela da će biti primenjene „planirane procedure“ kako bi se on rešio.