Vesti Online

Peter Fridrih: Beograd da se ne krije iza kosovskog pitanja – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/__peter_fridrih_beograd_da_se_ne_krije_iza_kosovskog_pitanja.56.html?news_id=322158#sthash.v1QlAQ1Z.dpuf

Beograd – Postoji izreka da se ogromna većina demokratskih procesa odvija brzinom puža i mislim da je to tačno. Tempo evropske integracije Srbije je spor, ali u ovom trenutku i dalje postojan, iako situacija nije laka, naročito imajući u vidu činjenicu da aktuelne unutrašnje diskusije u EU odlažu napredak ne samo Srbije već i ostalih kandidata za članstvo u Uniji . Važno je da se Srbija ne oseti zapostavljeno jer EU ima mnogo poslova kojima treba da se bavi. Dakle, zbog mnogih stvari ta brzina ne može da bude veća.

Uprkos tome, procesi teku, kaže u razgovoru za Danas Peter Fridrih, bivši ministar za Evropu i međunarodne poslove nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, ocenjujući brzinu pridruživanja Srbije EU. Fridrih je u Beogradu boravio povodom skupa „Ugrožena budućnost Evrope“?, koji je održan u organizaciji kancelarije Fondacije Fridrih Ebert i Centra za spoljnu politiku.

*Šta Srbija može da učini u međuvremenu, dok se situacija u vezi sa proširenjem EU ne promeni?

– Mislim da je značajno da se ni Srbija, ni Evropska unija niti bilo ko treći ne krije iza kosovskog pitanja. Kosovo jeste važna tema, ali Srbija treba da nastavi proces sprovođenja reformi političkog i pravosudnog sistema, kao i demokratizaciju medija, borbu protiv korupcije, uspostavljanje vladavine prava. Sve to je veoma važno. Dakle, ako Srbija želi da se pripremi za trenutak kada će proces proširenja EU biti ubrzan najbolje je da već sada primeni evropske procedure i regulatorni pravni okvir EU, ne samo kako bi jednog dana ispunila kriterijume za članstvo u EU već je to važno za samu Srbiju. Reforme, dakle, nisu samo način da se postane član Unije već su značajne za samu državu.

*Možete li da prognozirate u kojem je vremenskom okviru najrealnije da Srbija dobije članstvo u EU ili je suviše rano govoriti o tome?

– Ne, ne mogu i mislim da niko drugi ne može da to prognozira. Aktuelni saziv Evropske komisije je na početku svog mandata čvrsto poručio da neće biti proširenja EU u narednih pet godina. Mislim da će, zapravo, proći i više od pet godina do novog proširenja, ali ono što je EK zapravo na taj način poručila bilo je: „Ne trudite se da postanete članica u sledećih pet godina“. Ja se sa tim ne slažem. Naprotiv. Važno je da kandidati poput Srbije sprovode reforme, što uključuje konsultovanje stručnjaka i korišćenje sredstava iz evropskih fondova da bi se unapredila demokratija i uspostavila vladavina prava u društvu.

– (Danas)