Vesti Online

Pentagon objavio nekad “strogo poverljiv” izveštaj o izraelskom nuklearnom programu

Pentagon je bez puno buke skinuo oznaku tajnosti s dokumenta koji nudi detalje o izraelskom nuklearnom programu, javlja Israel National News.

Dokument je pušten samo nekoliko dana pre govora koji je izraelski premijer Netanijahu održao u američkom Kongresu.

“Strogo poverljivi” memorandum na 386 stranica otkriva detalje o izraelskom programu, dok su delovi posvećeni razvoju nuklearnog oružja u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i drugim članicama NATO saveza ostali skriveni.

“Kad je reč o nuklearnoj tehnologiji Izraelci su grubo tamo gde je SAD bio na području nuklearne fisije između 1955. i 1960.,” ocenjuje izveštaj “Instituta za analizu odbrane” napisan 1987. godine.

Izrael “razvija kodove koji će mu omogućiti izgradnju hidrogenske bombe. To su kodovi koji detaljno opisuju procese fisije i fuzije na mikroskopskom i makroskopskom nivou”, piše u dokumentu koji hvali “izraelsku ingenioznost i inovacije”.

Pentagon je oznaku tajnosti skinuo nakon zahteva za pristup informacijama (FOIA) aktivista Granta Smita koji rukovodi radikalnom protiv-izraelskom grupom.

Smitov “Institut za istraživanje političkih smernica na Bliskom istoku” svake godine organizuje protiv-izraelske konferencije u Vašingtonu na koje poziva otvorene antisemite i pobornike islama. Na skupovima se redovno mogu čuti tvrdnje o navodnoj “saradnji nacista i cionista” tokom Holokausta ili optužbe o umešanosti Izraela u napade od 11. septembra.

(Index.hr) (isra)